Domov Pametni nasveti za pranje perila

Pametni nasveti za pranje perila

Naj oblačila čim dlje ostanejo v najboljši formi.

Odpnite vse gumbe, ki tečejo po sredini srajc in bluz, vključno s tistimi na ovratnikih in rokavih, preden oblačila operete. Če so gumbi speti, se lahko zaradi vrtenja centrifuge in teže ostalih oblačil v bobnu stroja luknje razširijo, gumbi pa odtrgajo.

Presenečenje! Veliko pletenih puloverjev iz bombaža, sintetike ali mešanic tkanin se lahko opere v stroju v hladni vodi na nežnem ciklu in z uporabo blagega detergenta – tudi če na oblačilu piše, da je potrebno ročno pranje.

Preprečite togost, trd in skoraj lomljiv občutek, ki ga lahko dobijo puloverji med sušenjem na zraku. Sušite jih v sušilnem stroju na nizki temperaturi deset minut, potem pa jih položite na ravno površino – na stojalo za sušenje perila, ki ga pred tem pokrijete z brisačo.

Naj pajkice za vadbo trajajo dlje. Zaradi sintetičnih tkanin in sodobnih športnih materialov, ki odvajajo znoj na zunanjo stran, lahko oblačila dobijo neprijeten vonj. Po telovadbi namočite oblačila v vročo vodo (po priporočilu na deklaraciji) skupaj z detergentom, ki vsebuje encime, saj bo takšen razgradil madeže, ki jih povzroča znojenje. Preskočite sušenje v stroju, če oblačila vsebujejo elastan.

Naj kavbojke ohranijo barvo tako, da zapnete zadrgo in jih obrnete od znotraj navzven ter operete v manj napolnjenem stroju – naj bo v njem več vode kot oblačil. Voda naj bo hladnejša (npr. 30 °C), uporabite pa detergent za ohranjanje barv. Kavbojke sušite na nizki oz. srednji temperaturi v sušilniku in jih odstranite iz njega, ko so še malo vlažne.

Raztegnite kavboje po pranju, da preprečite skrčenje in jim pomagate, da se vrnejo v prvotno stanje. Stopite na šive hlačnic in obenem potegnite za pas, tako boste blago raztegnili brez poškodb.

Ročno operite modrčke in ostalo perilo, da jih boste uporabljali dlje. Dobra novica je, da jih lahko operete kar pod prho. Zmočite jih, dodajte blag šampon v velikosti grahovega zrna, in nežno premečkajte, da se blago speni. Sperite in zavijte v brisačo, ki bo popila odvečno vlago, potem pa obesite, da se posuši.

Perilo za oblikovanje postave je izdelano iz posebnih elastičnih tkanin, zato potrebuje samostojno nego, da se ne bi raztegnilo. Položite ga v vrečko za pranje perila in položite v pralni stroj. Perite na programu za občutljivo perilo in na hladni temperaturi. Izpustite mehčalec in sušenje v stroju ter oprano perilo položite na ravno površino, da se posuši.

Preberite tudi

Komentarji