Domov Oprema kopalnice: prha ali kad?

Oprema kopalnice: prha ali kad?

Ko opremljamo ali prenavljamo kopalnico smo pogosto v dvomih, ali vgraditi prho ali udobno ter klasično možnost – kad. Katera izbira je boljša?

Tudi če se ta dilema na prvi pogled zdi enostavna, pravzaprav sploh ni, saj ima tako prva kot druga svoje prednosti in slabosti. Pa pojdimo od glavnih pravil, ki pravijo, da če imate kopalnico, manjšo od štirih kvadratnih metrov, vsekakor izberite tuš kabino, če je večja in takšnih dimenzij, ki omogočajo umeščanje kadi, potem razmislite o svojih željah, navadah in potrebah ter potem sprejmite odločitev.

In katere so prednosti kadi glede na kabino za prhanje? V kadi se lahko tudi kopate, ne le prhate, nemotene kopate otroke, katerim se je, še posebno ko so manjši, bolj zabavno kopati kot prhati. V kadi lahko nemoteno umivate lase, ne da bi pri tem zmočili telo ali namočili celotno kopalnico, poleg tega pa vam lahko služi tudi kot prostor, kjer perete oblačila na roke ali poleti ohladite lubenico ... Vse to lahko opravite tudi v kabini za prhanje, a ni tako enostavno. Brez dvoma je zaradi višine kad težja za vstop, zato strokovnjaki starejšim osebam svetujejo vgradnjo prhe – tudi zaradi gladke površine so v kadi namreč možni zdrsi in padci, v prhi pa so tla lahko narebrena ali položimo nedrsno podlogo.

V zadnjih letih so v trendu nizke kadi za prhanje in tiste v višini tal. Klasična višina kadi za prho je 10 do 12 cm, proizvajalci pa nudijo višine od 3,5, 4, 6, 12, 15 cm ter celo 40 cm, ki se jo lahko uporabi tudi za kopanje otrok. Danes so modne nizke (3,5 cm) kadi za prhanje ali prhe, vgrajene v višino tal. Pogosta možnost pri teh walk in prhah v višini tal je, da se namesti le kanalete oziroma kateri drug način odtekanja vode, tla pa se obloži s ploščicami, toplotno obdelanim lesom ali s katerim drugim materialom. Prednost vgradnje kanalete, nad katero se namesti ploščice ali drug material, je, da se ustvari vtis, da je prha integralni del kopalnice. Seveda tudi v tem primeru obstaja možnost, da mojstri ne opravijo dobro svojega dela in tuš na koncu pušča. Strokovnjaki pravijo, da je prav gotovo najbolj varna možnost postavljanje gotove kadi za prhanje, pri kateri obstaja le nevarnost, da se je ne zatesni dovolj s silikonom, kar pa je enostavno popraviti.

Kabine za prhanje so izdelane iz aluminijastih profilov in steklenih ali PVC panelov. Tu imate resnično ogromno izbiro, pri steklenih panelih pa lahko na primer izbirate med prozornimi, satiniranimi, črtastimi … Najbolj privlačna možnost za pregrado je steklena pregradna stena, ki se jo namesti na tla in steno na način, da vhod v prho ni zaprt z vrati. Najcenejša možnost pa je plastična zavesa.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji