Domov Naredite sami: stenski okras

Naredite sami: stenski okras

Stene lahko postanejo tisti del stanovanja, ki vas bo vsakič spravil v dobro voljo.

Umetniške slike, tapete ali fotografije znanih avtorjev so lahko precejšen zalogaj za družinski proračun. Če imate kanček ustvarjalne žilice, lahko prav posebne stenske okrase - ki so še zelo v trendu - izdelate tudi sami. Priporočamo, da uporabite čim več starih, neporabljenih ali odvečnih materialov, saj boste tako nekaj dobrega storili tako za svojo denarnico kot okolje.

Okras iz šestkotnih oblik

Potrebujete:
- papir različnih dizajnov (na primer stari koledarji in zemljevidi, zavijalni papir, revije)
- tanek karton
- obojestranski lepilni trak
- slikopleskarski lepilni trak
- svinčnik
- olfanož ali skalpel
- rezalna podloga
- ravnilo

PRVI KORAK
Iz kartona izrežite šestkotnik velikosti, kakršno želite namestiti na stene. 

DRUGI KORAK
S kartonsko predlogo si olajšajte izrezovanje vzorčastega papirja, ki ga boste namestili na steno. Na rezalno podlogo položite vzorčast papir, nanj pa kartonsko predlogo in z olfanožem izrežite lik.

TRETJI KORAK
Da bodo robovi šestkotnika ravni, si pri izrezovanju pomagajte z olfanožem in ravnilom.

ČETRTI KORAK
Začnite z razporejanjem izrezanih šestkotnikov na steno. Lepite jih z obojestranskim lepilnim trakom, ki bo zagotovil dobro stabilnost. Pozorni bodite le, da so liki poravnani in med seboj enakomerno oddaljeni – predlagamo oddaljenost med 5 in 10 milimetri. Le tako boste ustvarili okras, prijeten za oko.

PETI KORAK
Nadaljujte z lepljenjem, dokler niste zadovoljni z videzom te stenske dekoracije.

ŠESTI KORAK
Okras končajte tako, da nekaj manjših šestkotnikov prilepite na sredino večjih šestkotnikov. Ta korak je poljuben – če ste zadovoljni s svojim dosedanjim delom, ga lahko tudi izpustite.

Mešanica geometrijskih likov, ki jih ustvarite iz izrezanih starih stripov, zanimivih koledarjev ali celo iz zastaranega atlasa z zemljevidi, lahko pričara zanimiv okras prav vsakemu prostoru.

Fotografije: arhiv Aritmija Media

Preberite tudi

Komentarji