background image

Nenavadni alergeni v vašem domu


Največjo nevarnost za pojav alergij pogosto povzročajo predmeti, za katere si ne bi mislili, da povzročajo težave. Preverite, kaj lahko izzove tisto nadležno kihanje!

Plišaste igrače

So magnet za pršice. Če vaš otrok želi plišaste igračke na svoji postelji, jih omejite na le dve ali tri, ostale pa pospravite v plastične zabojnike. Očistite jih vsaj enkrat mesečno ali jih za 20 minut dajte v vroč sušilni stroj, kar bo uničilo pršice.

Čevlji

S čevlji zunaj poberemo alergene (na primer cvetni prah in plesen) in jih prinesemo v stanovanje. Če ga še nimate, kupite zunanji predpražnik, da lahko podplate čevljev vanj obrišete, preden vstopite. Čevlje vedno sezujte že pri vratih, nikdar z njimi ne hodite po stanovanju.

Akvarij

Ribe so ene izmed redkih hipoalergenih živali, ki razveseljujejo vas in vaše otroke, njihovo domovanje pa je pravi inkubator plesni. Vsaj enkrat mesečno dobro očistite celoten akvarij in filtre.

Rastline

Medtem ko nekatere rastline zmanjšajo onesnaženje zraka, je lahko preveč dobre stvari tudi slabo za vas. Če jih redno ne čistite, se lahko v zemlji prične nabirati plesen. Omejite število notranjih rastlin in poskrbite, da jih ne zalivate preveč.

Tiskalnik

Študije so pokazale, da lahko laserski tiskalniki oddajajo hlapne organske spojine (VOC) in delce, ki so povezani z astmo in lahko škodijo pljučem. Naj bo tiskalnik v dobro zračenem prostoru in vsaj 3 metre proč od mize.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi


Komentarji