background image

Naredite sami: cvetje v steklu


To je eden najenostavnejših ustvarjalnih projektov, ki se jih lahko lotijo tudi otroci, končni izdelek pa je odličen stenski okras!

Edina slaba stvar tega umetniškega dela je, da traja več mesecev, preden je dokončan. Ampak boste na koncu toliko bolj zadovoljni z rezultatom! Spomladi začnite nabirati cvetje in s početjem nadaljujte vse leto, da bo vaša zbirka resnično bogata. Posušite lahko tudi okrasne hišne rastline, če vam ji ni žal. Nabrano rastlinje posušite po naših navodilih in ga na koncu uokvirite v obojestranske steklene okvirje.

Material:
zelene ali cvetoče rastline
vrtne škarje
debela knjiga, ki je več ne potrebujete
uteži ali še več težkih knjig
obojestranski stekleni okvirji
lepilo za les

Navodila za izdelavo

1. Naberite različno cvetje in zelene rastline, kot so praproti, zlatice, rman na vrtu ali travniku. Stebla s škarjami odrežite pod kotom in jih kratko namočite v vodo.

2. Rastline položite med strani debele knjige in jih poravnajte. Cvetove pred tem razprite in liste lepo namestite. Knjigo pazljivo zaprite in nanjo naložite uteži ali več knjig. Tako se bodo rastline stisnile, papir pa bo vpil vodo iz rastlin. Pustite teden ali dva v suhem in hladnem prostoru. Obstajajo tudi stiskalnice za sušenje rastlin, ki vam delo olajšajo.

3. Ko so rastline popolnoma suhe, jih pazljivo vzemite iz knjig ter položite v obojestranske steklene okvirje. Pri tem kanite kapljico lepila in nanjo položite suho rastlino. Tako boste zagotovili, da se ne bo premikala, ko bo okvir visel na steni.

4. Če ne najdete obojestranskega steklenega okvirja, bodo povsem primerni tudi običajni okvirji za slike ali fotografije. Če imate to možnost, pa lahko bližnjega steklarja ali podjetje, ki se ukvarja z uokvirjanjem slik, poprosite za okvirje, narejene po naročilu in vaših dimenzijah.

Vir fotografij: www.moebe.dk

Preberite tudi


Komentarji