Domov Najhitrejši način čiščenja kopalnice

Najhitrejši način čiščenja kopalnice

Čiščenje vedno želimo opraviti hitro, a učinkovito. Z našimi nasveti vam to lahko uspe, če boste upoštevali vrstni red opravil.

Očistite kopalnico v 12 preprostih korakih …

#1 Pospravite kopalniške površine

S polic in robov banje oz. umivalnika odstranite vse kozmetične izdelke in pripomočke. Pospravite izdelke, ki tja ne sodijo, ostalo pa zložite v košaro in jo pustite pred kopalnico, da vam med čiščenjem ne bo v napoto. Umazane brisače dajte v pralni stroj oz. v koš za umazano perilo.

#2 Velikodušno uporabite čistilo

Večnamensko čistilo v spreju nanesite na površine banje in umivalnika ter na ploščice. Poškropite tudi zunanji del straniščne školjke in stene za njo in ob njej. Ob splakovanju lahko se delci namreč razpršijo tudi en meter daleč. Poškropite tudi notranji del pokrova, zgornji in spodnji del straniščne deske in rob školjke. Pustite, da čistilo na vseh površinah deluje 5-10 minut. Pod rob straniščne školjke nanesite čistilo za stranišče in pustite učinkovati.

#3 Pobrišite prah z zgornjih predelov

Z luči, ventilatorja, omaric, vrat in okenskih okvirov z brisalcem prahu na teleskopski palici pobrišite prah. Ogledalo poškropite s čistilom za steklo, nato pa ga s tanko krpo iz mikrovlaken (za steklo in poliranje) od zgoraj navzdol obrišite v tesnem S vzorcu. Tak način brisanja je veliko bolj učinkovit kot krožni gibi, s katerimi umazanijo samo prerazporedite po površini.

Če čistite več kot eno kopalnico, v vsaki končajte prve tri korake, preden nadaljujete na četrtega.

#4 Očistite srednje in spodnje predele

Krpo iz mikrovlaken rahlo poškropite z večnamenskim čistilom in se v krogu lotite čiščenja (vrstni red priredite postavitvi v vaši kopalnici): držalo za brisače, okenske police, držalo za toaletni papir, podstavki …

#5 Poškropite pult

Če imate pult, ga poškropite z dezinfekcijskim čistilom in do suhega obrišite s krpo iz mikrovlaken. Obrišite tudi vse, kar stoji na pultu (steklenička za tekoče milo, posodica z vato ipd.), in postavite nazaj na svoje mesto.

#6 Zdrgnite umivalnik

Posebno pozornost namenite odtoku. Pri čiščenju uporabite isto krpo, kot ste jo uporabili za pult. Nato sperite in s svežo krpo do suhega zloščite in obrišite pipo ter ročaje.

#7 Izpraznite koš za smeti

Če uporabljate vrečko za smeti, je to najenostavnejši opravek, sicer pa koš poškropite s čistilom za dezinfekcijo in pustite delovati nekaj minut. Nato ga obrišite s papirnato brisačo.

#8 Lotite se resnih zadev

S papirnatimi brisačami obrišite vse dele stranišča, na katere ste prej nanesli čistilo v tem vrstnem redu: ročica, pokrov kotlička, sprednja stran kotlička, vrh pokrova straniščne školjke, notranji del pokrova, zgornji in spodnji del deske, rob školjke, zunanji del školjke in podnožje školjke. Po potrebi uporabite novo papirnato brisačo, za odstranjevanje trdovratnih madežev ali umazanije iz vdolbinic in zarez pa uporabite čisto, staro zobno ščetko.

#9 Očistite notranji del stranišča

Z dvignjeno desko, stranišče skrtačite s krtačo za stranišče. Potegnite vodo in krtačo sperite, medtem ko priteka sveža voda. Krtačo naslonite na rob in držalo zaprite s desko, da se lahko voda s krtače odcedi v školjko. Pustite približno deset minut (oz. dokler ni krtača suha), nato pa jo postavite nazaj v držalo.

#10 Na vrsti so stene

S papirnatimi brisačami posušite stene za in okrog stranišča. Nato se z dvostransko gobico, ki ne pušča sledi, lotite sten okrog prhe in bane, po potrebi uporabite grobo stran gobice. Če imate tuš kabino s steklenimi vrati, na njih uporabite le mehko krpo. Sperite z vročo vodo.

#11 Posušite področje okrog prhe

S pomočjo ventilatorja se lahko znebimo večine vlage, a najbolj učinkovito je strgalo iz gume.

#12 Posesajte

Da s tal odstranite lase in prah, nato pa tla očistite z večnamenskim čistilom za dezinfekcijo. Da vam ni potrebno plaziti po vseh štirih, uporabite čistilec tal z dolgim ročajem. Pričnite v kotu, najbolj oddaljenem od vrat in nadaljujte dokler ni počiščena vsa površina. Če težje dostopnih mest (na primer za straniščno školjko) ne dosežete s čistilcem, uporabite krpo z dezinfekcijskim čistilom in očistite tudi te predele.

Čestitke, delo je opravljeno! Za nagrado si pred spanjem privoščite sproščujočo kopel.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji