Domov Kako zdravi so vaši lonci za kuhanje?

Kako zdravi so vaši lonci za kuhanje?

Nič ne pomagajo polnovredni jedilniki in ekološko pridelana živila, če jih nato pripravite v loncih iz materialov, ki vam lahko škodijo.

Aluminij

Če ste podedovali aluminijasto posodo, jo nemudoma nehajte uporabljati in jo vrzite proč. Aluminij so povezali z Alzheimerjevo boleznijo in demenco, povzroči pa lahko simptome, kot sta otrplost in rahla slabost. Aluminij so uporabljali dolga leta pred nerjavečim jeklom, a ker je lahek in tanek, lahko enostavno zaide v vašo hrano in telo. Kisla živila, kot so limonin sok, paradižniki in kis, to še dodatno poslabšajo. Strokovnjaki opozarjajo tudi na ovijanje živil v aluminijasto folijo med kuhanjem ali pečenjem – raje uporabite papir za peko.

Baker

Kot aluminij tudi baker med segrevanjem pronica v hrano in je zdravju škodljiv. Vendar pa je posoda iz čistega bakra zelo redka. Tiste, prevlečene z nerjavečim jeklom, so varne za uporabo, dokler premaz ni poškodovan.

Keramika

Ne premazana glinena posoda je odlična za uporabo. Prav tako tudi različne keramične posode, a bodite pozorni na premaz. Posoda uvožena iz Kitajske, v premazu namreč pogosto vsebuje kadmij, ki lahko povzroča številne zdravstvene težave. Prav tako iz varnostnih razlogov ne uporabljajte keramične posode z odkrušenim premazom. Keramična posoda, izdelana v Sloveniji in drugod po EU, je varna za uporabo.

Emajl

Emajl je premaz, s katerim so običajno prevlečene posode iz litega železa (če ni navedeno drugače). Te posode so običajno dražje, a so odlična investicija za vašo kuhinjo in zdravje. Enakomerno porazdelijo toploto in preprečijo, da bi se hrana na enem delu preveč ali premalo skuhala, enostavno jih je čistiti, poleg tega so zelo vzdržljive, zato se pogosto prenašajo iz generacije v generacijo.

Nerjaveče jeklo

Nerjaveče jeklo velja za zelo varno izbiro. Na voljo je že zelo dolgo, je trpežno in v hrano ne spušča toksičnih kovin. Če kupujete nove lonce, poskusite izbrati takšne z debelim dnom, saj to pomeni boljšo porazdelitev toplote in manj možnosti, da bos

Posoda brez prijemanja

Posode in ponve z zaščito proti prijemanju so zelo priljubljena, a ne preveč zdrava, izbira. Težava s slojem proti prijemanju je, da vsebuje perfluoroktansko kislino (PFOA), ki se jo povezuje z gripi podobnimi simptomi ter povečanim tveganjem za raka ledvic, mehurja in testisov. Teflonske ponve imajo premaz iz fluoropolimerja, ki preprečuje prijemanje hrane, a na visokih temperaturah oddaja hlape, ki so lahko strupeni. Druga težava je, da se med uporabo teflon poškoduje in pristane v vaši hrani. Obstajajo varnejše alternative – izberite posodo s keramičnim premazom proti prijemanju.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji