Domov Kako (pravilno) oprati kopalke?

Kako (pravilno) oprati kopalke?

Poleti kopalke namakamo v slani in klorirani vodi ter jih izpostavljamo soncu, znoju in kremam. Zato je treba pranju posvetiti nekaj več pozornosti.

1. Sperite pod tekočo vodo. Čeprav kopalk ni treba prati z detergentom po vsaki uporabi, je nujno, da jih sperete. Madeže izdelkov za sončenje, umazanijo in znoj boste najbolj odstranili, če boste kopalke dobro sprali pod tekočo hladno vodo takoj ko bo to mogoče.

2. Dodajte detergent po nekaj nošenjih. Ko boste kopalke nekajkrat nosili, jih boste prav gotovo želeli bolje oprati. Takrat kopalke obrnite, namočite v mlačno vodo, ki ste ji dodali žlico tekočega detergenta. Blago nežno premečkajte in sperite s tekočo vodo.

3. Ne ožemajte! Ker je blago izredno elastično, ga lahko z močnim ožemanjem poškodujete, kopalke pa se bodo raztegnile. Nežno jih stisnite, da odteče odvečna voda, potem pa jih položite na ravno površino, da se posušijo.

4. Ne sušite na soncu. V nasprotju s splošnim mnenjem (ali navadami) lahko daljše izpostavljanje močnemu soncu povzroči bledenje barve in poškodbo tkanine. Sušite jih v notranjosti doma ali v senci.

5. Odstranite mastne madeže. Najbolje je, da se z izdelki za zaščito pred soncem namažete, preden oblečete kopalke. Če se madeži kljub temu pripetijo (ali kopalke umažete s koktajlom ali hrano), na blago nanesite precejšnjo količino sode bikarbone. Pustite vsaj dve uri, potem pa kopalke operite kot običajno. Umazane kopalke lahko namočite tudi v mešanico ene enote alkoholnega kisa in treh enot mlačne vode.

6. Ob koncu sezone operite strojno. Temu opravilu se sicer vedno izogibajte, a takrat, ko veste, da kopalk nekaj mesecev ne boste rabili, kljub temu tkanino strojno operite. Naložite jih v vrečko za pranje perila, stroj namestite na program za občutljivo perilo in dodajte čisto malo detergenta. Če so kopalke pošite z bleščicami in kamni, pa ta postopek kljub vsemu izpustite.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji