Domov Kako imeti čim bolj zdrav dom?

Kako imeti čim bolj zdrav dom?

Naučite se poskrbeti za higieno, čist zrak in urejen dom, ki bo dobro vplival na zdravje vaše družine.

SPALNICA

Pršice obožujejo prijetne, tople, človeške postelje in ker kar tretjino svojih življenj preživimo v njih, obstaja velika možnost, da vdihavamo obilico alergenov. Nemogoče se je popolnoma znebiti pršic, lahko pa konkretno zmanjšate njihovo prisotnost v svojem domu, tako da ne uporabljate volnenih odej. Posteljnina naj bo izdelana iz bombaža, ki ga lahko perete vsaj pri 60 stopinjah Celzija v pralnem stroju. Pršice sovražijo suh in mrzel zrak, zato vse prostore, še posebno pa spalnice, čim pogosteje zračite.
Če ste zamenjali sijalke v svetilih za LED različice, da bi prihranili pri električni energiji, je bila to pametna odločitev – v vseh prostorih razen v spalnici. LED-svetila lahko proizvedejo več modre svetlobe, le-ta pa zmanjša količino spalnega hormona melatonina v telesu, kar je lahko razlog, da ne spite dovolj ali težko zaspite. V svetilko, ki jo uporabljate pred spanjem, privijte običajno sijalko, da si zagotovite dovolj nočnega počitka.

DNEVNA SOBA

Le kdo se lahko upre dišeči sveči? V dobro svojega zdravja izberite sveče iz sojinega voska, ki med gorenjem ne oddajajo strupenih plinov v ozračje. Za še bolj naraven občutek v stanovanju namesto dišečih razpršil, ki lahko vsebujejo nevarne ftalate, uporabljajte osvežilnike zraka, ki jim dodajate ekološko proizvedena eterična olja. Neka raziskava je ftalate povezala z boleznimi, kot sta rak dojk in moška neplodnost. Ne glede na to ali imate radi dišeč dom ali ne, prostore redno zračite.
Mehko oblazinjeno pohištvo, okrasni vzglavniki in preproge so prava legla pršic, ki lahko povzročijo razdraženost kože, kihanje in smrkanje, kar so alergijski odzivi telesa. Umaknite omenjene elemente iz stanovanja ter pazite na čistočo. Redno sesajte, ometajte prah in brišite vse površine, da zmanjšate pojavnost pršic.
Dim, ki ga oddajajo kamini, ki jih kurimo z lesom, proizvajajo pline in v zrak oddajajo mikroskopsko majhne delce, ki jih vdihavamo in se nalagajo v naših pljučih in morda tudi drugih organih. Bolj škodljivi so odprti kamini in peči, a oboji povzročajo večjo onesnaženost zraka kot električni, oljni ali plinski grelniki.

KOPALNICA

Mokre brisače povečajo raven vlage v zraku, kar povzroči pojav plesni.
Da preprečite plesen, odprite okna, da prezračite. Zavese za prho obrišite do suhega ali drugače osušite takoj po prhanju, operite pa jih enkrat mesečno. Da odstranite plesen z zaves, uporabite razredčeno belilo in zaveso dobro sperite.
Belilo uporabljajte le v zračnem prostoru. V neki raziskavi so namreč ugotovili, da plini v belilu lahko povečajo tveganje za razvoj pljučnega raka za 32 odstotkov.
Na WC školjki se razvija kup bakterij, a še bolj zdravju nevarne so ročice armatur. Umivalnik dobro očistite vsak dan z dezinfekcijskim sredstvom, prav tako WC školjko, ne spreglejte pa niti ročic pip.

KUHINJA

Mnoga vsakodnevna čistila, kot so čistilo za pečico, osvežilniki zraka in sredstva za sijaj, vsebujejo VOC (nevarne organske spojine), ki lahko povzročijo astmo in druge dihalne težave. Začnite uporabljati le izdelke, ki vsebujejo naravne sestavine, kot so izdelki blagovnih znamk Frosch ali Method in vedno zanesljiva soda bikarbona ter alkoholni kis.
V hladilnikih se nalaga plesen. Dobro jih očistite, še posebno tesnila, in pustite, da se posušijo. Hrana, ki splesni, ni le nevarna za uživanje, temveč v zrak sprosti spore, ki jih vdihavamo. Še posebno pozornost namenite hrani, ki hitro splesni, kot so pekovski izdelki in sadje, ter jih zavrzite, takoj ko več niso užitni.
Možno je, da vaša gobica za pomivanje posode gosti škodljivo bakterijo E. coli, ki je lahko vzrok za zastrupitev. Zamenjajte uporabljeno gobico za novo vsakih nekaj dni in uporabljene gobice operite na visoki temperaturi.

Moč zelenih rastlin
Na pogled skromne sobne rastline lahko absorbirajo strupe in očistijo zrak, kar je bilo odkrito v raziskavi, ki jo je opravila NASA. Priskrbite si aloje vero, čopasto zelenčico in spatifil, ki povečajo raven kisika v zraku, tako da vsrkajo škodljive strupe, vključno z ogljikovim monoksidom in formaldehidom. Spatifili ali samolisti lahko izboljšajo zrak v notranjih prostorih za kar 60 odstotkov.

Fotografije: Bigstock

Preberite tudi

Komentarji