Domov Kako dobro deluje vaš hladilnik?

Kako dobro deluje vaš hladilnik?

Hladilnik je eden izmed najpogosteje uporabljanih gospodinjskih aparatov. Z nekaj preprostimi nasveti lahko prihranite veliko energije, kar se bo poznalo na vašem računu za elektriko.

Izbirajte z glavo in prihranite denar. Pred nakupom preglejte energijsko nalepko hladilnika, kombiniranega aparata ali zamrzovalnika.

Redno preverjajte stanje hladilnika. Vrata ne tesnijo dobro? Treba jih je takoj popraviti ali nadomestiti z novimi, saj boste tako preprečili nepotrebno izgubo energije in denarja.

Hladilnik naj stoji na pravem mestu. Prava lokacija hladilnika je zelo pomembna. Izogibajte se neposredni sončni svetlobi, ki bi padala na hladilnik, prav tako naj ne stoji v bližini štedilnika, pečice, pomivalnega stroja ali radiatorja.

Zagotovite primerno ventilacijo. Prepričajte se, ali lahko topel zrak iz ventilatorja kroži neovirano. Če to ni zagotovljeno, se hladilnik (zamrzovalnik) po nepotrebnem segreva in porabi preveč energije. Vgradnja hladilnika v pretesno omarico ni priporočljiva.

Redno odmrzujte zamrzovalnik. Redno odmrzovanje je nujno, saj lahko le tako zagotovite učinkovito hlajenje in nižjo porabo energije. Aparat z zamrznjenimi stenami namreč primarno hladi zamrznjene površine in ne živil, to pa je nepotrebna poraba energije in denarja. Veliko novejših zamrzovalnikov že ima funkcijo avtomatičnega odtajanja zamrznjenih površin oz. preprečevanja zamrzovanja na stenah (no frost).

Ohladite hrano, preden jo postavite v hladilnik. Če v hladilnik postavite toplo hrano ali pijačo, naprava potrebuje veliko energije, da jo ohladi. Ohladite jo torej, preden jo postavite v hladilnik.

Zapirajte vrata. Vrata hladilnika ne smejo biti odprta dlje, kot je nujno. Topel zrak in para iz okolice namreč izpodrineta mrzli zrak iz hladilnika, kar povzroči nastajanje ledu na stenah hladilnika.

Fotografija: Depositphotos

Preberite tudi

Komentarji