Domov Kaj morate vedeti pri nakupu novega ležišča?

Kaj morate vedeti pri nakupu novega ležišča?

Trdo ali mehko? Veliko ali manjše? Iz katerega materiala? Ko gre za ležišča, se poraja ogromno vprašanj.

O čem je treba razmisliti, ko kupujemo novo posteljo oziroma še pomembneje – novo ležišče? O materialih, iz katerih so izdelana, o stopnjah trdot, torej o podpori, ki jo nudijo telesu, udobju, velikosti in seveda ceni.

Kako izbrati pravo ležišče?

Vsak dan se običajno začne in konča v postelji. Prespimo kar tretjino življenja. Kakovost našega spanca ni odvisna samo od postelje, veliko pomembnejše je jedro ležišča. Toda kako izbrati pravo polnilo zase: lateks, penasta ležišča, vzmetnice, vodno ali zračno jedro? Odgovor je preprost in ga je mogoče povzeti zelo na kratko. Ležišče mora ustrezati vsakemu posameznemu uporabniku. Pozorni moramo biti na telesno višino, ki je izražena kot indeks telesne mase (ITM). V tem članku predstavljamo nekaj najpomembnejših nasvetov in parametrov, na katere se moramo osredotočiti. Dejstvo je, da ne obstaja univerzalno ležišče, ki bi bilo primerno za vsakega uporabnika. Izbira postelje je investicija v zdravje in spočitost, zato si vzemite čas in izberite model, ki bo ustrezal vašim željam, potrebam in morebitnim težavam. Najboljši čas za preskušanje je, ko niste prekomerno utrujeni, saj tako dobite realnejši občutek, kaj je vam udobno.

Izbira jedra

Zavedati se moramo, da kakovostno spanje ni vedno pogojeno s ceno (najdražje ni nujno najboljše). Pri izbiri conskih jeder bodite pozorni na telesno višino. Zmotno je, da je 5-consko ležišče slabše kot 7-consko. Vsako jedro mora delovati na telo tako, da cone pravilno podpirajo hrbtenico in tako dosežemo pravo lego. Lega hrbtenice mora biti v naravnem položaju (oblika črke s), ne glede na to, v kakšni legi spimo (na hrbtu, boku ali trebuhu). Pri najustreznejšem položaju telesa in ležišča je zelo pomembna trdota jedra. Če imamo premehko jedro, se nam v ledvenem delu preveč usloči (učinek viseče mreže). Pretrdo ležišče da občutek lebdenja. Jedro mora biti ravno prav trdo oziroma mehko glede na telesno težo in višino. Najbolj je priporočljiva srednja trdota.

Velikost postelje

Za kakovostno spanje je izredno pomembna velikost postelje. Širina postelje naj bo vsaj 80 cm na osebo in dolžina 10 do 15 cm daljša od telesne višine. Višina jedra od tal do vrha naj znaša 55 do 60 cm. Ko se usedemo na rob postelje morata biti stegnenica in golenica pod pravim kotom. Pravilno izbrana višina nam omogoča lažje prihajanje v posteljo in vstajanje iz nje.

Tipi ležišč

Prve vzmetnice so bile podložne mreže za žimaste nadvložke in so se uporabljale v začetku 20. stoletja, potem so se pojavile šlarafijske vzmetnice, ki so na voljo še danes, skoraj hkrati z njimi pa vzmetnice bonell. Šlarafijske vzmetnice imajo prepletene in pokončno postavljene vzmeti, vzmeti bonell pa med seboj niso pletene, temveč so povezane z žico. Žepkasta vzmetnica izhaja iz šlarafijske, pri izdelavi se namreč uporabljajo podobne jeklene vzmeti, razlika pa je v načinu sestavljanja vzmeti v jedru. Pri šlarafijskih so med seboj pletene, pri žepkastih je vsaka vzmet posebej oblečena v tekstilni žepek, ti pa so med seboj povezani.

V zadnjih letih so se vzmetnice z žepkastimi vzmetmi precej izboljšale in so sestavljene še iz različnih plasti drugih materialov. Pri boljših izvedbah so obdani z vsaj enim jeklenim okvirjem, ki ojači jedro ležišča. Osnova dobre vzmetnice je žepkasto vzmetenje. Tekstilne vrečke z vzmetmi so ob straneh med seboj zlepljene po sredini, tako da se zgornji in spodnji del lahko prosto gibata in točkovno prilagajata telesu. Vzmeti so med seboj ločene in delujejo neodvisno. Na pritisk telesa se odzivajo samo tiste, ki so obremenjene, druge mirujejo. Vzmeti žepkastih vzmetnic morajo biti narejene iz kakovostnega jekla, iz žic različne debeline, kar odloča o trdoti ležišča. Žepkasto jedro se uporablja tudi v hibridnih ležiščih, sestavljenih iz več plasti: jedra, različne vrste pene, od poliesterske, visokoelastične in spominske pene do lateksa. Vsak material vzmetnici podari določeno lastnost. Ležišča z žepkastimi vzmetmi so med najbolj zračnimi na trgu in imajo dobre fizikalne lastnosti. Zaradi sestave se žepkasto jedro točkovno prilagaja, saj je vsak del telesa podprt s svojim žepkom. Slaba lastnost teh ležišč pa je le nekoliko krajša življenjska doba, ker so nekoliko težja, pa so tudi bolj okorna za obračanje.

Ležišča iz lateksa se od drugih tipov razlikuje po jedru, ki ga proizvajalci izdelujejo iz drevesne smole kavčukovcev. Lateks je snov, ki je sama po sebi izredno elastična in se zelo dobro prilagaja obliki telesa. S svojo celično strukturo in penjenjem zagotavlja odličen pretok zraka. Lateks je tudi zelo higieničen in antibakterijski ter antistatičen in zato ne privablja prahu. V njem se ne zadržujejo bakterije, ki so razlog za nastanek in razvoj alergij, astme ali dražljivega nahoda. Ležišče iz lateksa nudi maksimalno udobje in pravilno ortopedsko lego hrbtenici. Ležišče razbremeni medvretenčne diskuse ter regenerira in sprošča hrbtne in vratne mišice. Telesu omogoča normalen pretok krvi, prožnost ožilja ter dober pretok zraka. Od proizvajalca do proizvajalca je odvisna količina uporabljenega kavčuka in način izdelave. Ležišče, izdelano iz lateksa s 100-odstotno vsebnostjo kavčuka, je popolnoma naravno. To je tudi ključnega pomena, ko preverjate izdelke, na trgu lahko namreč naletite na različne vsebnosti kavčuka, ogromno ležišč je označenih kot lateks ležišč, a so vsaj delno ali skoraj v celoti izdelana iz nenaravnih materialov, zato niso dovolj prožna in so bolj podobna poliuretanski peni. Obstajajo lateks ležišča, ki imajo v samem jedru ulit žig 100 % lateks, kar dokazuje, da je lateksovo jedro naravno.

Trg je preplavljen z različnimi ležišči iz pene, ki se razlikujejo po postopku izdelave, trdoti, prožnosti in višini. V osnovi obstajajo poliuretanska, hladno pihana in spominska pena. Hladno pihana pena je poliuretanska, a je dodatno obdelana s kisikom. Ta povzroči delno razgradnjo celične strukture pene, tako da postane prožnejša in zračnejša. Spominska pena je pena večje specifične gostote in ima zelo majhne zračne celice. Zrak po obremenitvi peno vrača v prvotni položaj, pri spominski peni pa se ravno zaradi majhnosti zračnih celic še nekaj časa na površini pozna odtis telesa. Spominska pena se popolnoma prilagodi teži, obliki in temperaturi telesa. Zaradi tako dobre podpore telesu pomaga preprečevati oziroma blažiti bolečine. Manjši pritisk na telo omogoča boljši počitek, hkrati pa boljši pretok krvi. Rezultat je prijetnejši in mirnejši spanec. Zaradi zelo majhnih zračnih celic ležišča iz spominske pene niso najbolj zračna, mnogi proizvajalci zato spominsko peno kombinirajo z jedri iz drugih vrst pene ali vzmeti.

Vodne postelje so prav poseben tip postelj. So udobne, higienske in trajne, če jih dobro vzdržujemo. Ker v vodni postelji na telo ne delujejo točkaste obremenitve in se prekrvavitev telesa ne ustavlja, se v njej le redko obračamo. Vodnih postelje so dobra izbira za alergike, saj se v njih ne zadržujejo pršice in prah, prevleke so snemljive in pralne. Na teh tipih postelj se dobro počutijo osebe z artritisom, saj se voda v jedru ogreje na želeno temperaturo, kar blagodejno deluje na bolnike; in vse tiste, ki trpijo bolečine v hrbtenici, saj omogočajo spanje v udobnejši in telesu bolj prilagojeni legi.

Postelja boxspring pridejo v kompletu ogrodja in ležišča, na splošno pa gre za oblazinjeno posteljo z vzmetenjem, sestavljeno iz okvirja, vzmeti, vzmetnice, nadvložka in vzglavja. Ti tipi postelj so pogosti v hotelih, saj so vzdržljive, posledično pa imajo kakovostni modeli tudi precej visoke cene.

Zaščita ležišč

Rjuhe so prva linija obrambe vsakega ležišča, za še boljšo zaščito pa lahko namestite nadvložek, ki bo nudil še več udobja, ali posebno zaščitno prevleko, ki varuje pred madeži, znojem, prahom in alergeni ter jo lahko pogosteje perete. Tanjši nadvložki so namenjeni zaščiti ležalne površine pred madeži in preprečevanju sredinske vdolbine pri dveh vzmetnicah. Preprečujejo navzemanje telesnega vonja vzmetnice in se jih priporoča ljudem, ki trpijo za različnimi alergijami. Nadvložek iz volne za alergike (100 % PES) je pralen na 60 °C, nadvložek iz bio bombaža je pralen na 30 °C, nadvložek iz volne se čisti v čistilnici in je namenjen za uravnavanje mikro klime. Nadvložki, namenjeni za mehkobo ležišča, so izdelani iz naravnega lateksa ali spominske pene. Ležišče pogosto zračite, na primer na tri mesece, in ga večkrat presesajte, da odstranite morebitne pršice in prah.

Preizkusna doba

Ležišče je popolnoma individualna odločitev, velja pa, da ne moremo vedeti, ali nam nek model ustreza, dokler ga dobro ne preizkusimo doma. Večina proizvajalcev tako zagotavlja določeno preizkusno dobo, v kateri lahko ležišče dobro preverite in ga tudi vrnete s povračilom kupnine, če se nanj nikakor ne morete navaditi. O pogojih preizkusnih dob se pozanimajte pri svojem trgovcu.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji