Domov Je vaša kopalnica res čista?

Je vaša kopalnica res čista?

Mikrobi se skrivajo povsod, tudi v brisačah. Z našimi nasveti bo boj z bakterijami enostavnejši in vaše zdravje bolj zaščiteno.

Varno nad bakterije

Preženite bakterije in očistite kopalnico do bleščečega sijaja brez uporabe škodljivih sredstev. Uporabite poceni, a učinkovito sredstvo, ki ga lahko napravite sami. Zmešajte 1 del alkoholnega kisa z 9 deli vode in prelijte v plastenko z nastavkom za škropljenje. Takšno sredstvo je nenevarno vašemu zdravju ter prijazno okolju in ga lahko v plastenki hranite neomejen čas. Poškropite po površinah, ki ji želite očistiti, pustite učinkovati 20 do 30 minut in sperite z vodo. Na zelo umazani površinah uporabite še ščetko.

Dobro očistite prho in kad

Raziskave so pokazale, da večina ljudi svoje kopalne kadi ne očisti dovolj dobro ali dovolj pogosto. Umazanija, delci kože in ostanki sredstev za prhanje lahko v kadi ustvarijo neviden film, poln potencialno škodljivih mikroorganizmov. Te je potrebno enkrat tedensko fizično odstraniti z uporabo grobe gobice ali krtače.

Če imate zaveso za prho, je potrebno le-to po uporabi dobro obrisati. Če opazite, da se je pričela nabirati plesen, takoj nanesite domače sredstvo za čiščenje. Plesen lahko izzove alergije in napade astme.

Še ena potencialna nevarnost: glava za prhanje! V njej se lahko skrivajo številne bakterije, ki lahko ob vdihavanju vodijo do bolezni dihal. Zamenjajte jo enkrat letno oziroma jo dobro očistite z žičnato krtačo in dezinfekcijskim sredstvom vsakih nekaj mesecev.

Čiste brisače

V brisačah se lahko skrivajo umazanija, pršice, pa tudi do 1,5 milijona kožnih celic, kar ustvari odlično okolje za razvoj bakterij, še posebej če temu prištejemo še vlago v kopalnici. Po uporabi jih razprostrite in pustite, da se posušijo, ter operite vsakih nekaj dni. Vsak družinski član naj uporablja svojo brisačo, da ne povečate možnosti za prenos bakterij.

Pokrijte straniščno školjko

Preden potegnete vodo, vedno zaprite pokrov na straniščni školjki. Voda in drugi delci iz straniščne školjke se lahko med splakovanjem razkropijo tudi do 4 metre v zrak in pristanejo na brisačah, zobni ščetki, itd. 

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji