Domov Hišna opravila, ki jih lahko preskočite

Hišna opravila, ki jih lahko preskočite

Naj vas nihče ne prepriča, da morate enkrat tedensko opraviti globinsko čiščenje. To je vendar noro. Ti opravki lahko pridejo na vrsto manj pogosto, ko vam čas to dopušča.

Enkrat mesečno

Razkužite tipkovnico, miško in daljinske upravljavce

Vsak član družine se dotika teh pripomočkov, zato bo za vse bolj zdravo, če jih redno razkužujete z antibakterijskimi robčki. Za čiščenje težko dostopnih predelov (na primer med tipkami) uporabite zobno ščetko.

Posesajte kavč

Posesajte blazine in podlago, da odstranite drobtine hrane, odpadle lase in dlake hišnih ljubljenčkov, ki se skrivajo v špranjah. Ti lahko poškodujejo vlakna v številnih tkaninah, zato boste z rednim čiščenjem podaljšali življenjsko dobo svojega kavča.

Enkrat na sezono

Obrišite žaluzije in stropne ventilatorje

Nesnaga na ventilatorjih lahko poslabša delovanje, prah na žaluzijah pa pripomore k alergijam. Namočite čisto staro nogavico v etilni alkohol za čiščenje aluminija ali vinila, na lesu pa uporabite vročo vodo in limonino olje.

Odeje in blazine operite v pralnem stroju

Tako boste odstranili nabrane odmrle kožne celice. Preverite etiketo in če dovoljuje sušenje v sušilnem stroju, jih posušite skupaj s teniškimi žogicami. Tako bodo ostale mehke in puhaste.

Osvežite koše za smeti

Po notranjosti posujte otroški puder, dodajte vodo in pustite stati eno uro. Nato premešajte, vodo odlijte, obrišite in splahnite.

Enkrat letno

Spraznite omarico z zdravili

Preverite rok trajanja na vseh zdravilih in pripomočkih. Zdravila, ki jim je pretekel rok, so lahko škodljiva za vaše zdravje, krema za sončenje iz leta 2007 pa tudi ne bo nikomur koristila. Kemikalije se sčasoma razgradijo, zato so vam te embalaže le v napoto.

Najemite strokovnjaka za čiščenje preprog

Enkrat letno se splača investirati v profesionalno čiščenje preprog, saj strokovnjaki to naredijo hitreje in predvsem bolj učinkovito. Čiščenje preprog je pomembno, da se znebite mikrobov, ki se v njih nabirajo. Samo pomislite, koliko umazanije in drobtin pristane na njih.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji