Domov Gremo na teraso!

Gremo na teraso!

Ne glede na to, ali gre za manjši in ožji ali večji balkon in teraso, spomladi in poleti le-ta postane prostor druženja in sproščanja, ki naj bi bil okusno in funkcionalno opremljen.

Prvo pravilo pri urejanju balkona in terase je, da sledimo osnovnemu slogu ureditve interjerja oziroma da zunanje prostore opremimo kot logični 'podaljšek' notranjosti doma. To ne velja le za balkonsko pohištvo, temveč tudi za izbiro ploščic, ograje in funkcionalnih ter okrasnih dodatkov (razsvetljava, senčila, cvetlični lonci). Balkoni in terase naj poleg zadanega sloga sledijo tudi osnovni barvni lestvici prostorov, katerega nadaljevanje predstavljajo. Za klasično ureditev je najprimernejše masivno pohištvo zadušenih odtenkov, dopolnjeno z dvobarvnimi progastimi vzglavniki. Material naj bo podoben tapecirani zofi ali svilen, dobro bodo videti tudi resice ob robu. Odlična odločitev je tudi enobarvna različica svetlih tonov 'bogatejših' materialov (barva slonovine, bele kave, temnordeča). Tako urejen balkon dopolnite s kakšnim klasičnim dodatkom: medeninastim držalom za prt, da ga ne odpihne veter, medeninastim svečnikom, cvetličnimi lonci iz terakote ali z motivi lilij. Namesto senčnika raje izberite premično enobarvno tendo, s katero boste dosegli učinek notranjega prostora.

Če prisegate na kontinentalno rustikalni slog je najboljša izbira leseno lakirano ali nelakirano pohištvo grobe izdelave (z vidnimi letnicami), z veliko detajlov, s cvetličnimi motivi in motivi srčkov (vzglavniki, prti, lonci). Dobro bo videti tudi pohištvo, obarvano v sloje zelene ali rjave barve. Za mediteranski slog izberite garniture iz kovanega železa in ratana, dekorativni motivi pa naj spremljajo okolico (olive, sivka). Pred soncem se zaščitite s senčnikom ali tendo svetlega odtenka, lahko tudi dvobarvno črtasto.

Sodobno opremljeni balkoni in terase naj vsebujejo minimalistično pohištvo iz lesa, aluminija ali trše plastike. Takšen prostor zahteva enostavno tendo, brez okraskov. Dekor naj bo minimalen s poudarkom na zelenju (grmovje in manjša drevesa), nikakor ne pisanega cvetja. Manj kot je barv, bolj boste zadeli ta slog.

Nujen element vsakega prostora, tako tudi zunanjega, so barve. Če želite na balkon vnesti pridih morja in dopusta, izberite modro-belo kombinacijo. Močne in živahne barve bodo vplivale tako, da bo vaša terasa izstopala od ostalih v večstanovanjski stavbi, kjer živite. S pastelnimi pa boste vnesli pridih elegance in urejenosti. Zemeljske barve so prava rešitev za tiste, ki prisegajo na življenje v skladu z naravo.

Velikost je pomembna

Poleg sloga in barvne lestvice ne smete zanemariti velikosti balkona ali terase. Za manjše in ožje balkone ne kupujte težkega in masivnega pohištva. Če nameravate na teraso postaviti jedilno mizo in stole, bodite pozorni na to, da je od roba mize do stene ali ograje vsaj 90 cm prostora, saj to omogoča udobno sedenje in prosto gibanje okoli mize. Za izjemno ozke balkone je najprimernejši kos pohištva skrinja, na katero položite debelejše blazine. Tako boste rešili potrebo po sedežnih elementih in shranjevanju. Na majhnih in ozkih balkonih je najbolj uporabno lahko zložljivo pohištvo. Dekorativne rastline obesite na ograjo ali na strop balkona. Za senčenje velike terase in balkona uporabite tende ali en velik senčnik. Več manjših bo namreč dalo videz gostinskega obrata, čemur se gotovo želite izogniti.

Najboljši materiali za vrtno pohištvo

Če je balkon izpostavljen vremenskih vplivom (dežju, vlagi, soncu, temperaturnim razlikam) izberite pohištvo iz tikovega lesa, ki vsebuje visok odstotek olj, zato je izredno obstojen in odporen na vlago. Za razliko do drugih vrst lesa (domačih in eksotičnih), ki jih je treba zaščiti z več sloji laka ali olji ob koncu vsakega poletja, garniture iz tikovine ne potrebujejo takšne nege. Po določenem času ta les dobi srebrnosiv odtenek, ki pa je še vedno videti naravno in lepo. Pohištvo iz bambusa in ratana je primerno za zaprte terase, kjer ni izpostavljeno dežju in vlagi. Oprema iz kovanega železa ali lakirane kovine je obdelano s posebnimi premazi za boljšo obstojnost. Vseeno pa na nekaj let potrebujejo dodatno zaščito. Najbolj enostavno za vzdrževanje je pohištvo iz plastike, čeprav morda ni tako estetsko. Njegova odlika je tudi nižja cena.

Rastline

Živopisno cvetje bo zagotovilo, da bo vaša terasa zaživela. Če imate radi klasičen videz, so najboljši cvetlični lonci, zasajeni z geranijami, potonikami, surfinijami in nageljni. Z izbiro naštetih balkonskih cvetlic zagotovo ne boste zgrešili, saj v našem podnebju odlično uspevajo – tradicija je najboljše zagotovilo za uspeh. Po drugi strani pa je vse več tudi družin, ki lonce rade zasadijo z različno zelenjavo, začimbami in zelišči, ki poleg zelenja in svežega vonja nudijo še kulinarične užitke. Na balkonu lahko gojite in vzgajate tudi bonsai ter si ustvarite lasten zen vrtiček.

Preberite tudi

Komentarji