Domov Ekološka uporaba pomivalnega stroja

Ekološka uporaba pomivalnega stroja

Pomivalni stroj je izjemno priročen pomočnik vsake gospodinje. Kako pa smo lahko z njegovo uporabo čim bolj ekološki?

Varčno spiranje

Dandanes večina pomivalnih strojev ne zahteva predhodnega spiranja umazane posode. Odstranite ostanke hrane v koš za smeti (ali na kompost) in posodo takoj pospravite v pomivalni stroj. Nimate veliko umazane posode in vas skrbi, da bo neumita stala več dni? Ni potrebno skrbeti. Dodajte neumito posodo in zaženite program predpranje, ki porabi le nekaj litrov vode, medtem ko kuhinjska pipa več kot toliko iztoči v 60 sekundah. Po predpranju dodajte detergent in zaženite običajen program za pranje posode.

Izberite pravi program

Izberite hitrejši program ali nižjo temperaturo za manj umazano posodo in daljši program z višjo temperaturo vode za zelo umazano posodo. Če ste v dvomih, raje uporabite daljši program ali višjo temperaturo (odvisno od programov vašega pomivalnega stroja). Z dvema cikloma hitrega pranja ali ročnim pomivanjem posode po uporabi pomivalnega stroja boste porabili veliko več vode, kot če bi takoj uporabili daljši program.

Pravi čas

Počakajte, da je pomivalni stroj poln, preden vklopite pomivalni stroj. Kljub temu, da s pomivalnim strojem porabite manj vode kot pri ročnem pranju, je ne boste veliko prihranili, če boste pomivali v dneh ali treh ciklih, ko bi lahko le enkrat napolnili napolnili stroj. Če je le možno, ga uporabljajte ponoči, ko je tudi cena električnega toka nižja.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji