Domov Domači pripomočki: odvreči ali očistiti?

Domači pripomočki: odvreči ali očistiti?

Kdaj se je od pripomočkov, kot so gobice za čiščenje in plastične posode za shranjevanje, bolje posloviti in kdaj jih še lahko rešite?

Zavesa za prho

Poslovite se brez slabe vesti Če plesen sega nad višino vaše kadi, so luknje za obešanje načete ali je zavesa strgana, jo vrzite v smeti.

Lahko pa daste še eno priložnost Vsakič ko čistite kopalnico, plastično zaveso poškropite s čistilom, ki ga uporabljate za čiščenje kadi ali ploščic, pobrišite in sperite. Če potrebuje močnejše čiščenje, jo skupaj z dvema belima bombažnima brisačama vrzite v pralni stroj in s toplo vodo operite z detergentom in ½ skodelice belila.

Gobice in krtače

Poslovite se brez slabe vesti Če zaudarjajo, so se bakterije najverjetneje zaredile v vlaknih in jih je potrebno odvreči. Enako, če so raztrgane, saj s tem dajete bakterijam več možnosti za rast. Znebite se jih.

Lahko pa daste še eno priložnost Pustite gobicam, da se popolnoma posušijo vsaj enkrat tedensko in jih razkužite tako, da jih postavite na najvišjo poličko v pomivalnem stroju ali jih pregrejete v mikrovalovni pečici (minuto ali dve).

Mrežice in zamaški za kad ali umivalnik

Poslovite se brez slabe vesti Če se umazanije nikakor ne morete znebiti ali je material že načet, jih je bolje zamenjati.

Lahko pa daste še eno priložnost Odtoki umivalnikov in kuhinjskega korita so zbirališče bakterij. Namočite jih z vročo vodo in kisom in dobro zdrgnite z zobno ščetko ali strgalom, da odstranite hrano, lase in ostalo nabrano umazanijo. Kovinske ali gumijaste zamaške za odtoke lahko prav tako perete v pomivalnem stroju.

Plastične posode za shranjevanje

Poslovite se brez slabe vesti Če se v notranjosti pričnejo delati mehurji ali plastika odstopa, posoda ni več varna za živila. Preverite, ali ima na dnu simbol za recikliranje in jo odvrzite v primerni zbiralnik smeti, lahko pa jo uporabite tudi za shranjevanje gobic za čiščenje ali manjših predmetov.

Lahko pa daste še eno priložnost Madeže in vonjave odstranite z limoninim sokom ali kombinacijo vroče vode in vročega kisa. Pri odstranjevanju madežev pomaga tudi, če jo napolnite z limoninim sokom in vodo in pustite stati na soncu.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji