Domov Čudovito prenovljeno stanovanje v Ljubljani

Čudovito prenovljeno stanovanje v Ljubljani

Sodobna prenova meščanskega stanovanja je ohranila pridih 30. let prejšnjega stoletja.

Prenova meščanskega stanovanja v Ljubljani je bila zaupana arhitekti Lenki Kavčič. Njegove prenove se je lotila celostno in s pridihom sodobnega časa. Stanovanje se delno razteza v podstrešje meščanske hiše s klasično tlorisno zasnovo, kjer so sobe prostorne in jasno definirane ter med seboj povezane z osrednjim širokim hodnikom, od koder vodijo stopnice v podstrešni del stanovanja.

Prenova stanovanja je bila temeljita. Kljub temu pa so na mestih zadržali klasično strukturo tlorisne delitve, s čimer so v stanovanju ohranili duh 30. let prejšnjega stoletja.

S premišljenimi intervencijami so prostori stanovanja, kljub ohranitvi meščanskosti, povezani v sodoben prostor odprtega tlorisa. Pri prenovi posebej izstopa interventni poseg v dnevni sobi, kjer je bil narejen preboj fasade in vanj umeščena velika loggia, ki povezuje interier z zunanjostjo.

Poleg številnih novih okenskih odprtin, tako tudi strešnih, so svetlost stanovanja še povečali z izbiro barv: bela na pohištvu, stenah in okenskih okvirjih ter barva lesa, ki doda pridih topline.

IZDELEK VELUX UPORABLJEN V PROJEKTU: Vgradnja dveh oken z vmesnim tankim nosilcem. Z uporabo tipskega nosilca se stanjša stik med oknoma, ki tako delujete enotnejše. Pridobi se več višine nad delovno mizo.

Zaradi kompleksnosti strešne konstrukcije in majhne višine so v podstrešni del stanovanja v obstoječo streho na več mestih premišljeno vgradili strešna okna Velux, da so dosegli funkcionalno optimalno izrabo podstrešja in stojno višino – nad delovno mizo, pri postelji. Z vgradnjo strešnih oken v ravnini strešine so notranji prostori maksimalno osvetljeni in delujejo prostorno. Vstop svetlobe z vrha prinaša v majhno podstrešje dinamiko spreminjanja jakosti svetlobe preko dneva.

Posebna zanimivost stanovanja je kontrast osvetlitve notranjih prostorov preko velikih klasičnih vertikalnih odprtin in strešnih oken, kjer je barva svetlobe različna. S kombinacijo okenskih odprtin na terasi in strešnimi okni v spalnici je bila dosežena dinamika svetlobe, ki vizualno poveča prostor in funkcionalno osvetljuje vse dele prostora.

Arhitektka: Lenka Kavčič
Lokacija: Ljubljana
Leto projekta: 2018
Fotografije: Mateja Jordovič Potočnik

Več informacij: www.velux.si

Promocijsko sporočilo

Preberite tudi

Komentarji