background image

Naj vas navduši Teorija vsega


Vstopite v zasebni svet legendarnega fizika Stephena Hawkinga in njegove prve žene Jane. V srce segajoča ljubezenska zgodba, ki izza javne podobe genija razkriva moža in očeta z neusahljivo iskrico v očeh, vas ne bo pustila ravnodušnih.

"Naj se zdi še tako hudo, kjer je življenje, je upanje." – Stephen Hawking

Kljub svetovni prepoznavnosti Stephena Hawkinga, katerega ime se marsikdaj izgovarja v isti sapi z Albertom Einsteinom, večina ljudi nikoli ne pomisli na njegovo zasebno življenje. Ne pomislijo, da je nekoč hodil in govoril, pravzaprav ne vedo niti, da ima otroke. Prav tako je bilo do sedaj malo znano, da Stephen vse svoje veličine nikoli ne bi dosegel brez neomajne podpore svoje prve žene Jane Hawking. Jane, avtorica avtobiografija, po kateri je film tudi nastal, je namreč svoje življenje brezpogojno posvetila Stephenu, njunemu zakonu in družini.

Nenavadna zgodba o Stephenu in Jane je ena najbolj presunljivih ljubezenskih zgodb našega časa, v njunih vlogah pa blestita Eddie Redmayne in Felicity Jones.

Kako je film nastal?

Scenarista in producenta Anthonyja McCartena je profesor Hawking že dolgo navduševal. "Svetu je približal fiziko, prav vsako njegovo delo je prežeto z globokim pomenom," pravi McCarten in nadaljuje: "Občudovanje je še večje zaradi njegovega fizičnega stanja. Komunicira lahko s hitrostjo ene besede na minuto, kar takšnemu umu nedvomno predstavlja posebno agonijo. Tukaj, v enem človeku, se združujeta neverjetna umska sposobnost in neverjetna telesna nezmožnost."

Brez kakršnegakoli zagotovila je McCarten samoiniciativno začel predelovati avtobiografijo Jane Hawking v filmski scenarij, trajalo pa je vrsto let, preden sta Stephen in Jane odobrila snemanje filma. Vseskozi sta pri njegovem nastajanju aktivno sodelovala, da bi se slednji kar najbolj približal resnici. Jane je denimo filmski ekipi posodila celo svoja oblačila, med drugim poročno obleko, Stephen pa jim je po ogledu filma posodil svoj prepoznavni računalniški glas. Poleg dejstva, da je film označil kot pretežno resničen, je bila ta gesta največja pohvala in priznanje filmski ekipi.

Preobrazba v Stephena

Režiser James Marsh je bil v trenutku navdušen, ko se je med potencialnimi kandidati za vlogo Stephena pojavilo Eddiejevo ime: "Vedel sem, da je Eddie odlična izbira. Nivo njegove predanosti tej vlogi je bil preprosto neverjeten. Tako fizično kot tudi psihično se je povsem preobrazil."

"Ko sem prebral scenarij, sem bil presenečen, kaj vse je ta moški preživel in naredil od leta 1963 naprej. To je bila ena najbolj navdihujočih zgodb, kar sem jih kadarkoli prebral. Stephen Hawking je ikona upanja," pravi mladi britanski igralec. "Vendar pa film govori tudi o človeku, ki se skriva za to ikono. Ko ga spoznamo pri 21. letih, je atletski in kar prekipeva od življenja. Skozi življenje ga spremlja posebna iskrica v očeh, ki kljub vsemu ni nikoli ugasnila. Toliko različnih obrazov ima – je humoren, briljanten, trmast … Dobil sem občutek, da ima osebnost rokovskega zvezdnika."

Redmayne je svoj lik preučil do zadnje pikice, spominja se, da je detajle iskal tudi v avtobiografiji: "Jane v svoji knjigi opisuje, da je imel Stephen izjemno izrazne obrvi. Zgolj na tem sem nekaj mesecev vadil pred ogledalom. Ko sem spoznal Stephena, sem opazil, kako je beseda 'da' neke vrste nasmešek in kako je beseda 'ne' skoraj grimasa. Čeprav te mikroizraze komaj vidimo, sem se naučil izolirati določene obrazne mišice in jih poustvariti."

Uspeh je po Eddiejevih besedah pripisati celotni ekipi, ki ga je spodbujala in mu dajala svobodo, da je tesno sodeloval z različnimi oddelki. Pomagala sta mu denimo govorna pedagoginja Julia Wilson-Dickson in plesni učitelj Alex Reynolds, s katerim sta vadila gibe, ki so ponazarjali različne stadije bolezni. Obenem je Eddie v bolnišnici in na domu obiskal številne paciente, ki trpijo za ALS: "Tudi zaradi njih sem čutil veliko breme odgovornosti, da bom realistično prikazal njihovo stanje in vsakodnevni boj."

Eddie Redmayne je za vlogo Stephena Hawkinga že prejel zlati globus in je eden od nominirancev za oskarja, ki jih bodo v Los Angelesu podelili konec februarja.

Preobrazba v Jane

Za upodobitev Jane Hawking so ustvarjalci iskali igralko, ki bi lahko ponazorila izjemno psihično moč portretiranke. "Bilo je veliko težavnih scen, v katerih je Eddie izpostavljen fizično, Felicity pa psihično. Morala je prikazati nasprotujoča si čustva, ki so vrela v njej in nam pokazati, kako je bilo ljubiti nekoga, ki je podvržen takšni bolezni in kako je nositi to breme, ki je pustilo posledice tako na njej kot partnerici v razmerju kot tudi na njeni karieri," pravi režiser James Marsh.

Felicity je preučila scenarij in avtobiografijo ter se spoznala z Jane že na začetku snemanja. "Njena odločnost me je pustila brez besed. Ona nikoli ne obupa," pravi Felicity. "Svoje življenje je posvetila Stephenu, a obenem ohranila svojo identiteto. Pomembno ji je bilo, da je nadaljevala s svojim študijem in to ob skrbi za Stephena in družino. Kaj vse je ta ženska dosegla!"

Felicity Jones si je za upodobitev Jane Hawking prislužila nominaciji za zlati globus in oskarja.

Fotografije: PR

Komentarji