background image

Prevetrite svoje finance


Kakšno je vaše finančno stanje? Želite (več) prihraniti? Zbrali smo tri nasvete, s katerimi lahko prevetrite svoje finance.

Združite denar v en bančni račun

V letu 2013 so v štirih različnih ameriških študijah prišli do enake ugotovitve – prihranimo več in potrošimo manj, če imamo denar na enem samem računu. Razlaga je povsem enostavna. Ljudje iščemo izgovor za zapravljanje in nejasne informacije to olajšajo. Več transakcijskih računov ustvari ravno dovolj nejasnosti, da se nakupovanju ne moremo upreti.

Ne sprejemajte finančnih odločitev, ko ste osamljeni

Znanstveniki v Hong Kongu so ugotovili, da na finančnem področju veliko več tvegamo, ko se počutimo družbeno izolirane. Ko smo osamljeni, se nam denar zdi bolj pomemben, zato smo pripravljeni sprejemati večja tveganja za večji dobiček. Večje finančne odločitve strokovnjaki zato odsvetujejo po prekinitvi zveze ali prepiru s prijatelji, družinskimi člani in celo sodelavci.

Predstavljajte si, kako boste videti, ko boste stari

Želite privarčevati do 33 % več? Ko se upokojitev zdi zelo oddaljena, veliko manj denarja namenjamo varčevanju za starost, so ugotovili raziskovalci na univerzi v New Yorku. Ko so osebam pokazali njihovo postarano fotografijo, so postali veliko bolj osredotočeni na prihodnost in posledično začeli več vlagati v svoj pokojninski sklad.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi


Komentarji