background image

Koliko žepnine dati otroku?


Žepnina je pomemben element pri otrokovem odraščanju, saj mu tako približamo finančno pismenost in ga naučimo ravnati z denarjem, kar je eno od pomembnejših znanj v življenju.

Naučimo otroka kako varčevati, primerjati cene, razlikovati med potrebo in željo, odlašati zadovoljevanje želja, ki jih sprožijo oglasi, in še kaj. Otroku razvijamo spoštljiv in odgovoren občutek do denarja, da bi uspešneje živel v potrošniški družbi.

Kakšna pa naj bo višina mesečne žepnine? Nekateri pravijo, da naj bo enaka otrokovim letom. Tako bi petletnik dobil pet evrov, desetletnik deset in 17-letnik 17 evrov. Drugi zagovarjajo načelo, da če si otrok sam plačuje nekatere stvari, kot so stroški za mobilni telefon, šolska malica, prevoz v šolo, je temu primerna tudi žepnina (to seveda bolj velja za srednješolce). Če otrok svoje obveznosti plačuje sam, višino mesečne žepnine izračunate tako, da obveznosti seštejete in prištejete še približno 30 odstotkov za ostale izdatke in varčevanje. Spet tretji pravijo, da naj bi v prvih treh letih osnovne šole žepnina znašala od pet do 15 evrov, naslednja tri leta 15 do 25 evrov, zadnja tri leta pa od 25 do 35 evrov. Ob vstopu v srednjo šolo naj bi se povišala na 35 do 55 evrov, od osemnajstega leta naprej pa na 55 do 75 evrov.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi


Komentarji