background image

Kateri hišni ljubljenček je pravi za vas?


Odločili ste se za hišnega ljubljenčka, zdaj pa se pojavlja vprašanje, katero žival izbrati. Naj vam naši nasveti pomagajo pri odločitvi ...

Preden žival pripeljete domov, naredite dobro raziskavo. Ta vam bo morda vzela nekaj časa in potrpljenja, a je vse skupaj zares vredno. Pogovorite se z nekom, ki že ima žival, o kateri razmišljate. Za nasvet povprašajte tudi veterinarja ali skrbnika zavetišča za živali.

Razmislite o času, ki ga morate nameniti ljubljenčku vsak dan. Izrednega pomena pa so stroški, ki pridejo z živaljo. Sem sodijo pregledi in cepljenja, hrana, bivališče, čistilna sredstva, morebitno šolanje in striženje. Poskrbite tudi, da je žival sterilizirana oz. kastrirana, saj je brezdomnih živali v Sloveniji že preveč.

Ni težko ugotoviti, ali vam določena žival ustreza. Vprašajte se, ali zahteva preveč časa, ki ga vi nimate na voljo, naredi veliko nereda, s katerim se vam ne da ukvarjati, ali pa je prevelika za vaš dom. Če imate otroka, tudi to upoštevajte pri izbiri, saj niso vse živali prrimerne za bivanje z otroci (nekateri psi otrok preprosto ne prenašajo, številne muce se jih bojijo itd.). In zapomnite si: niti dve živali iste vrste si nista enaki, pa čeprav sta morda celo iz istega legla. Živali so posamezniki s samostojnimi osebnostmi. Tudi če izberete pasmo, ki slovi po prijateljstvu, kot je zlati prinašalec, še ne pomeni, da vam bo popolnoma ustrezala. Pogovorite se s priznanim vzrediteljem in ga povprašajte o vseh značilnostih določene pasme.

In, to vam zares polagamo na srce, posvojite žival iz zavetišča. Neizmerno vam bo hvaležna, vi pa boste storili dobro delo, ki vam bo spremenilo življenje v vseh pogledih na bolje.

Zavetišča za živali v Sloveniji

Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana

Zavetišče za zapuščene živali Horjul

Zavetišče za živali Maribor

Obalno zavetišče za živali

Zavetišče Zonzani

Zavetišče za male živali Brežice

Zavetišče Meli

Zavod Mačja hiša (samo za mačke)

Zavetišče Mala hiša

Zavetišče Perun

Zavetišče Mačji dol (samo za mačke)

Zavetišče Johanca

Zavetišče Brežice

Zavetišče Sevnica

Zavetišče za živali Turk

Žival lahko posvojite tudi pri katerem od številnih društev za zaščito živali, ki delujejo na področju Slovenije.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi


Komentarji