background image

7 korakov do odličnega videza … vašega psa


Naj bo vaš pes videti enako čudovito kot vi! Sledite našemu vodiču, da bodo za vama mahali pasji repki ...

#1 Čas za kopanje

Naj vaš kuža v pomlad stopi s svežim videzom. S kopanjem boste odstranili vso umazanijo, ki se je na dlaki in koži nabrala čez zimo in kožuh pripravili na zimo. Pred kopanjem ne pozabite psa dobro skrtačiti.

Izberite kakovosten pasji šampon in balzam ter nikoli ne uporabljajte običajnih detergentov ali šamponov za ljudi, saj so ti lahko preveč agresivni za pasjo kožo. Vzemite si čas in poskrbite, da je pes pred kopanjem sproščen. Kadi so lahko zelo spolzke, zato na dno namestite podlogo proti drsenju ali brisačo. Tako bo pes bolj stabilen, manjše so tudi možnosti, da bi postal nemiren. Če vaš pes ne mara kopanja, prosite koga od bližnjih za pomoč.

Preden pričnete z umivanjem, preverite temperaturo vode na svoji roki – ta ne sme biti prevroča. Vse kozmetične izdelke (šampon in balzam) vedno dobro sperite z dlake in kože. Ko ste psa okopali, ga zavijte v veliko, toplo in suho brisačo ter ga dvignite iz kadi. Naravno je, da se želi moker pes otresti, zato mu to dovolite, preden ga pričnete sušiti z brisačo.

Pri sušenju vam lahko pomaga tudi sušilec za lase, nastavljen na najnižjo temperaturo, če se ga vaš pes seveda ne boji. S sušilcem boste hitreje posušili dlako, a ga hitro premikajte, da enakomerno razporedite toploto ter pazite, da sušilca ne držite preblizu psu.

Po kopanju in sušenju psu ponudite priboljšek in mu dovolite, da počne, kar želi – običajno je to valjanje po preprogi. Vsaj še nekaj časa po sušenju psa ne spuščajte ven, da se ne prehladi (ali povalja v blatu).

#2 Krtačenje

Z rednim krtačenjem boste poskrbeli za zdrav kožuh, hkrati pa bo vaš pes videti naravnost fantastično. Med krtačenjem boste imeli tudi priložnost, da preverite njegovo kožo – bodite pozorni na morebitne klope in bolhe ali spremembe na koži, ki bi potrebovale veterinarsko oskrbo. Tudi pse s kratko dlako je treba redno česati, vsak dan pa preverite pasji kožuh in stanje tačk ter krempljev.

Za uspešno krtačenje ali česanje brez stresa so pravi pripomočki ključnega pomena. Na različnih vrstah dlak so najuspešnejši različni glavniki oziroma krtače. Gladke krtače so odlične za kodrasto dlako, ki odpada manj pogosto, negovalne rokavice in krtače s krajšimi, mehkimi ščetinami se najbolje obnesejo na gladki dlaki, glavniki z dolgimi zobmi pa so odlični za dolgodlake pse.

Ne glede na to kateri izdelek boste uporabljali, bodite pri krtačenju nežni in potrpežljivi. Vedno izberite čas v dnevu, ko ste vi in vaš kosmatinec sproščeni, na primer po obroku ali med gledanjem televizije. Lahko ga skrtačite tudi zunaj na lep sončen dan (ne pozabite dlak pospraviti za seboj), nikoli pa pred sprehodom ali pred obrokom.

#3 Počitek in sprostitev

Za dobro razvajanje psi ne potrebujejo dragih letovišč in zdravilišč – pravi spa tretma mu lahko pripravite tudi doma. Najprej preverite njegove spalne navade. Pes se bo počutil veliko bolje (in bo tako tudi videti), če bo dobro spal, zato preverite njegovo ležišče. Je velikost še vedno primerna, je enako udobno, kot je bilo ob nakupu, je prevleko morda treba oprati? Starejši psi potrebujejo še nekoliko več pozornosti. Če ima vaš pes težave s sklepi, bi morda morali razmisliti o nakupu ortopedskega ležišča, ki bo olajšalo njegove bolečine.

Večina psov bo uživala v sproščujoči masaži, ta pa bo tudi okrepila vez med vama. Če niste vešči masaže, bo učinkovito tudi božanje psa. Za to si ni treba vzeti veliko časa – že minuta ali dve bosta učinkoviti, lahko pa sčasoma te 'seanse' podaljšate na pet ali celo deset minut. Gibi naj bodo počasni in nežni, med božanjem pa mu tiho prigovarjajte, da se bo pes popolnoma sprostil. Večina psov obožuje božanje na vihru, saj to mesto med umivanjem težko dosežejo, zato temu področju posvetite več pozornosti.

#4 Profesionalna nega

Psi, ki obiskujejo pasjega frizerja, bodo vedno videti nekoliko bolje od tistih, ki so vedno negovani le doma. Pri psih je enako kot pri ljudeh – tudi vi ste videti veliko bolje, če vas uredi frizer, kot če si pričesko uredite sami. Izkušen strokovnjak zna s pravim striženjem, primernim za tip dlake, poudariti naraven videz in celotno podobo psa.

Izberite pasjega frizerja z veliko priporočili in predhodno obiščite salon, da se prepričate o čistoči in urejenosti ter da bo vaš pes res v najboljših rokah. Dobri frizerji nudijo tudi eno do dve 'testni' negi, da se pes navadi stati na mizi, medtem ko ga nekdo češe, lahko pa ga peljete tudi samo na striženje krempljev, preden se odločite za celotno nego.

#5 Nasmešek, prosim!

Zobje imajo, enako kot pri človeku, tudi pri psih velik vpliv na videz, pa tudi zdravje. Beli, čisti zobje in zdrave dlesni lahko izdatno vplivajo na videz vašega psa ter na njegovo počutje. Z rednimi pregledi pri veterinarju boste zagotovili, da bodo zobje in dlesni ostali zdravi, da se bo pes lahko še naprej normalno prehranjeval in ohranjal zdravo telesno težo ter sijoč kožuh. Da bi med pregledi ohranili oralno zdravje psa, mu morate redno čistiti zobe. S tem preprečite nalaganje zobnega kamna, ki lahko vodi do slabega zadaha in vnetja dlesni, brez zdravljenja pa tudi do resnejših težav.

Trgovine za male živali ponujajo pestro izbiro izdelkov za čiščenje zob, zato ne boste imeli težav z nakupom. Na voljo so pasje zobne ščetke, lahko pa izberete tudi različne naprstnike, s katerimi lahko psu očistite zobe. Tudi izbor past je širok – nekatere so obogatene z različnimi okusi, da so psom bolj okusne in jim je ščetkanje prijetnejše. Začnete lahko tako, da si malo paste nanesete na prst in narahlo podrgnete po dlesnah, da se pes navadi okusa in občutka, preden mu predstavite zobno ščetko. Ščetkanje naj bo nežno in traja čim manj časa, ob koncu pa psa vedno pohvalite in ga nagradite s priboljškom.

#6 Kako diši ...

Želite 'prenovljenemu' pasjemu videzu dodati še nekaj več? Nanesite pasjo dišavo. Tako je, dišave obstajajo tudi za pse! To je odlična rešitev tudi v času med kopanji ali v času slabega vremena, ko imajo psi nekoliko bolj izraziti vonj.

Uprite se skušnjavi, da bi na psu uporabili svojo dišavo, saj lahko to izzove alergične reakcije. Poleg tega imajo psi veliko bolj razvit voh kot ljudje in lahko postanejo zelo razdraženi, če jih poškropite z močno dišavo, ki jim ni všeč.

#7 Pazite na težo

Kdaj ste nazadnje stehtali psa? Ena študija je pokazala, da psi, ki ohranjajo idealno telesno težo, živijo do dve leti dlje od tistih, ki so predebeli. Če je vaš pes predebel, se z veterinarjem posvetujte o morebitni spremembi hrane oz. zmanjšanju dnevne količine. V nekaterih primerih je dovolj že, če ukinete priboljške in povečate aktivnost, a psa naj vedno najprej pregleda veterinar.

Za piko na i

Zdaj ko je vaš kuža ves mehak in dišeč je morda čas za modne dodatke. Če ste kreativni, mu lahko iz starih kosov blaga zašijete rutice, sicer pa se odpravite v trgovino za male živali in mu privoščite novo ovratnico. Te so na voljo v številnih barvah in motivih. Zagotovo se bo našla primerna tudi za vašega pasjega prijatelja!

Fotografije: BigStock

Preberite tudi


Komentarji