background image

Zmagajte proti zaprtosti


O zaprtju neradi govorimo celo pred svojim zdravnikom, a težava zasluži večjo pozornost, saj je rešljiva že z enostavno spremembo prehrane in načinom življenja.
80 % oseb, ki trpi za zaprtostjo, je ženskega spola.

Neredno praznjenje črevesja kvari kakovost življenja marsikatere ženske. Mnoge osebe imajo to težavo prirojeno in preživijo dlje časa v kopalnici, kjer se zaman trudijo, da bi se odvedle blato. Počutijo se slabo in ne zaupajo v zdravila. Vendar, kot boste lahko odkrili na naših straneh, rešitev obstaja. Pomembno je, da pri eksperimentiranju s terapijami, ki vam jih predlagamo, ne pozabite na zlata pravila prehrane: uživajte svežo hrano z vlakninami (mehčajo blato) in pijte veliko vode, da bi črevesna flora dobro delovala. Živila, ki vsebujejo veliko vlaknin, so jabolka, breskve, borovnice, brokoli, zelje, surovo korenje, špinača, cvetača, bučke, grah, fižol, otrobi, ječmen, ovseni kosmiči ... Izogibajte se mesu in predelani hrani. Najpogostejši vzrok za neurejeno prebavo je prav prehrana z malo vlakninami in visokim deležem maščob.

Zaprtost lahko povzročajo meso (predvsem govedina in svinjina), mleko in mlečni izdelki, hitra hrana, živila z veliko sladkorja, peciva, testenine, krompir, riž, koruza ... Voda, sadni in zelenjavni sokovi ter juhe olajšajo prehod hrane skozi črevo. Pomembno je popiti približno dva litra vode dnevno in se izogibati pijačam, ki vsebujejo kofein ali alkohol, saj povzročajo dehidracijo. Ne preskakujte obrokov, saj boste tako spodbudili refleks praznjenja črevesa in dosegli premikanje vsebine. Če je prehranjevanje neredno, blato lahko izostane. Najpomembnejši je zajtrk, ki pospešuje izločanje prebavnih sokov, s tem pa delovanje črevesja. Odvajala so rešitev v nujnih primerih, zato se jih ne priporoča brez predhodnega posvetovanja z zdravnikom. V vsakdanjem življenju se morate vsakodnevno truditi za učinkovitost svoje prebave.

Kot normalno iztrebljanje smatramo frekvenco od trikrat na dan do trikrat na teden oziroma vsake dva do tri dni.

Kako premagati ...

Občasno zaprtost

Kompleksno zaprtost

Kronično zaprtost

Fotografija: BigStock

Preberite tudi


Komentarji