background image

Zdrava zamenjava: riž


Ko jeste riž, krvni sladkor naglo naraste, kar lahko pripomore k napihnjenosti, povzroči povečano željo po hrani ter povišanje telesne teže. Poiščite raje zdravo zamenjavo!

Zakaj izbrati kaj drugega?

Tudi riž lahko povzroča enake težave kot pšenica. Kot bel kruh in testenine tudi bel riž po procesu rafiniranja ostane brez večine vlaknin in ostalih hranljivih snovi. Pripomore lahko k napihnjenosti, povzroči povečano željo po hrani ter povišanje telesne teže.

Prvi korak

Zamenjajte za polnozrnat rjav riž.
Dolgo- ali kratkozrnat riž je v redu, a je basmati še boljši na glikemični lestvici. Bel riž ima GI 87, rjav 76, basmati pa le 58. Basmati porablja in sprošča energijo nekoliko počasneje kot ostale vrste riža, kar pomaga uravnavati krvni sladkor.

Naslednji korak

Namesto riža ali testenin poskusite druga zanimiva žita.
Ječmen je zelo dober za vašo prebavo, hkrati pa je odličen v juhah in enolončnicah. Proso je slasten nadomestek riža, ki vas napolni z energijo in vsebuje veliko železa, magnezija, kalija ter vitaminov. Še posebej pa priporočamo kvinojo. Vsebuje toliko aminokislin, da se jo šteje med beljakovinska živila, zaradi česar je popolna izbira za vegetarijance in vegane.

Poskusite

Kvinoja ali proso
V kaši za zajtrk ali s pečeno zelenjavo in zelišči za kosilo. Bi poskusili pilaf? Jed, tradicionalno pripravljeno z rižem, lahko pripravite tudi s kvinojo. Prepražite korenje, rdečo papriko, mlado čebulo in meso, pustite počasi vreti, nato pa dodajte pražene pinije in svež peteršilj. Po želji dodajte še kakšno drugo zelenjavo.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi


Komentarji