background image

Vam grozi srčna kap?


Kajenje, debelost in genetika so na vrhu seznama stvari, ki lahko povečajo tveganje za srčno kap, dodatno pa vas lahko ogrožajo tudi nekateri življenjski dogodki.

1 Zboleli ste za pogostim otroškim virusom

Med 70 in 80 odstotkov oseb, ki jim iz neznanega razloga prične odpovedovati srce, je v otroštvu zbolelo za virusom Coxsackie B, ki ga zaradi blagih simptomov (vročina ali slabost) pogosto ne diagnosticirajo. Znanstveniki menijo, da ta bližnji sorodnik virusa Coxsackie A – poznanega tudi kot bolezen rok, ust in nog – razvijajočemu se otroškemu srca zada komaj opazne poškodbe, ki pa kasneje v življenju lahko zmanjšajo zmožnost odziva na stres. To lahko poveča tveganje za nastanek koronarne bolezni.

2 Rodili ste pred 37. tednom nosečnosti

Ženske, pri katerih se predčasni porod samodejno sproži pred 37. tednom nosečnosti, imajo dvakrat večje tveganje za nastanek bolezni srca, poroča študija, objavljena v European Journal of Preventive Cardiology. Zdravniki predvidevajo, da nosečnost za srce predstavlja neke vrste test stresa, predčasni porod in preeklampsija pa naj bi bila znaka, da testa ni opravilo. Po nosečnosti arterije pogosto delujejo dovolj normalno, da simptomi izginejo, zato številne ženske ne vedo, da imajo težave s srcem.

3 Rodili ste enega ali več kot tri otroke

Ko gre za preprečevanje srčne kapi, naj bi bili dva ali trije porodi ravno prav. Manj ali več porodov se povezuje s podvojenim tveganjem za bolezni srca, je pokazala ameriška raziskava, ki so jo izvedli v medicinskem centru UT Southwestern. Ena teorija je, da je pri ženskah, ki so imele štiri ali več porodov, prišlo do večjih sprememb v porazdelitvi maščobe okrog trebušnih organov, ki se jih povezuje z nosečnostjo. Pri ženskah brez otrok ali tistih, ki so rodile le enkrat, je večja možnost, da imajo težave s plodnostjo (na primer sindrom policističnih jajčnikov), kar vpliva na inzulin in težo in je bilo povezano s povečanim tveganjem za srčne bolezni.

4 Prestali ste ločitev

V študiji ameriške univerze Duke so ugotovili, da imajo ženske, ki so šle skozi proces ločitve, 24 odstotkov večjo možnost za srčno kap kot tiste v trdnem zakonu. Dve ali več ločitev pa se povezuje s kar 77 odstotkov večjim tveganjem. Ker imajo ločene ženske več obveznosti doma in v življenju na splošno, morda nimajo časa za navade, ki ohranjajo zdravo srce, na primer vadbo in pripravo zdravih obrokov. Izguba čustvene podpore lahko ima prav tako negativne posledice za zdravje srca.

5 Jemljete določeno zdravilo proti zgagi

Proti zgagi je na voljo več različnih zdravil, na vaše srce pa lahko vplivajo tista z zaviralci protonske črpalke, ki jih je mogoče kupiti tudi brez recepta. Ta zdravila so zelo učinkovita in za nekatere bolnike najboljše sredstvo proti zgagi. A nova analiza, v kateri je sodelovalo 2,1 milijona oseb, ki trpijo zaradi zgage, je pokazala, da so tisti, ki so proti zgagi jemali ta tip zdravila, imeli 16 do 21 odstotkov večjo možnost za srčno kap kasneje v življenju. Znanstveniki niso prepričani, zakaj zaviralci protonske črpalke vplivajo na srce, sumijo pa, da ta vrsta zdravila vpliva na zdravje ovojnice arterij. Ista študija je pokazala tudi, da druga vrsta zdravil proti zgagi, poznana kot zaviralci receptorjev H2, ni povezana s povečanim tveganjem za kardiovaskularne bolezni.

6 Imate močne vročinske oblive

Potenje, zardevanje, vročina. Vse to so znaki, po katerih prepoznamo vročinske oblive, ženske, ki to doživljajo dnevno, pa imajo debelejše stene vratne utripalnice, kar je zgodnji znak kardiovaskularne bolezni. Zdravniki so vročinske oblive najprej povezovali le z običajnimi hormonskimi težavami (na primer v času perimenopavze), a lahko dejansko gre za prvi znak težav z ovojnico arterij, kar je tudi prvi korak za razvoj bolezni srca.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi


Komentarji