background image

Topa bolečina v prsih...ali je to infarkt?


Topa bolečina v prsih, občutek tesnobe ali šibkosti, zasoplost - to so simptomi, ki lahko pomenijo marsikaj. Bi vas moralo skrbeti?

Ti simptomi lahko kažejo na vse od tesnobe do prebavnih motenj, slabokrvnosti do pomanjkanja spanja … Lahko pa gre tudi za angino ali bolezni srca. Ženske lahko imajo manj opazne simptome kot moški, na primer občutek šibkosti ali omedlevice, utrujenost, zasoplost ali slabost.

Brez panike

99 odstotkov žensk s temi simptomi nima angine ali bolezni srca, a v enem odstotku primerov je to mogoče. Pred 65. letom so možnosti nizke, saj ima pred menopavzo estrogen v telesu varovalni učinek. Po menopavzi pa so tveganja za ženske enaka kot za moške.

Bodite pozorni na ...

Ženske ne občutijo vedno ostre bolečine v prsih kot moški in pogosteje občutijo le topo bolečino, podobno prebavnim težavam, zato redko pomislijo, da gre za težavo s srcem. Če redno ostajate brez sape in po obroku občutite prebavne težave ali tesnobo, gre najverjetneje za prebavo in ne srce. Če pa se vam to dogaja le, ko se preveč naprezate, ne ignorirajte simptomov in takoj obiščite zdravnika, ki vas bo napotil h kardiologu.

Testirajte se

Priporoča se, da se vsi po 40. letu testirajo za tveganje za kardiovaskularne bolezni. To vključuje predvsem merjenje krvnega tlaka in test holesterola v krvi, kar osebni zdravniki pri nas običajno preverijo tudi na preventivnih pregledih. Še posebej je to pomembno pri tistih, ki kadite, veliko časa sedite ali imate bližnjega sorodnika s srčnimi boleznimi. Zdravnik vas lahko napoti tudi na obremenitveni test, ki pokaže, kako vaše srce deluje ob obremenitvah.

Pomagajte si sami

Najboljši preventivni ukrepi so prenehanje kajenja, če kadite, zdravo prehranjevanje z malo nasičenimi maščobami ter pol ure vadbe dnevno.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi


Komentarji