background image

Test: kako zdravi so vaši zobje?


Preizkusite svoje znanje iz ustne higiene in še danes popravite vse, kar počnete napačno.

1. Ali sladkorna bolezen poveča tveganje za nastanek dentalnih bolezni?

a) Da
b) Ne

Pravilno: a
Sladkorni bolniki bi morali vedeti, da je pri njih tveganje za razvoj parodontoze izredno visoko. Opraviti bi morali dva ali več obiskov pri zobozdravniku letno, da ohranite dobro zdravje ustne votline. Sladkorni bolniki z boleznimi dlesni imajo bistveno večjo možnost za pojav srčno-žilnih bolezni. Umivanje zob dvakrat dnevno in uporaba zobne nitke in medzobnih ščetk vsaj enkrat dnevno sta zelo pomembna, da zmanjšate tveganje za različne bolezni ustne votline.

2. Bolezni dlesni so povezane z ...

a) Nosečnostjo.
b) Srčnimi boleznimi in kapjo.
c) Sladkorno boleznijo.
d) Z vsem naštetim.

Pravilno: d
Bolezni dlesni povzročijo bakterije, ki prekrijejo zobne ploskve (tudi tiste med zobmi) in prostor med zobmi in dlesnami. Nezdravljena parodontoza lahko uniči kost, ki podpira zobe. Nosečnice so zelo podvržene boleznim dlesni. Če jih ne zdravijo, lahko pride do nizke porodne teže dojenčka. Dobra novica pa je, da se bolezni dlesni lahko pozdravi, a se morate hitro odzvati in obiskati zobozdravnika. Nezdravljene bolezni dlesni vodijo tudi k drugim resnim zdravstvenim težavam, srčnim boleznim in kapi ter sladkorni bolezni.

3. Kaj od naštetega najbolj povzroča karies?

a) Pijače z mehurčki in energijske pijače.
b) Trdi bonboni in sirup za kašelj.
c) Lepljiva hrana, kot so karamele in rozine.
d) Vse našteto.

Pravilno: d
Prav vse našteto! Pazite na sladkor v hrani, ki jo uživate. Sladka hrana, pijače, sladkarije in žvečilni gumiji povečajo izločanje kisline in bakterij, ki povzročajo zobno gnilobo. Dlje in pogosteje kot sladkor in kisline ostanejo v vaših zobeh, večje je tveganje za gnilobo. Če že morate, pijte pijače z mehurčki skozi slamico in usta splahnite z vodo, ko prenehate, da vsaj malo odplaknete škodljive sladkorje in kisline iz ust.

4. Kakšna je vloga mlečnih zob?

a) Otrokom so v pomoč pri govoru.
b) Kažejo pot stalnim zobem.
c) Pomagajo pri razvoju čeljusti in obraza.
d) Otroku omogočajo žvečenje trde hrane.
e) Vse našteto.

Pravilno: e
Čeprav so mlečni zobje začasni, so izrednega pomena. Nekateri ostanejo v ustih kar do dvanajstega leta starosti! Mlečni zobje so v pomoč pri razvoju govora in pri prehranjevanju. Prav tako pripravijo prostor za rast stalnih zob. Pri otrocih, ki spijejo veliko mleka ali sladkih sokov (še posebno med spanjem) ter jih starši ne opozarjajo na redno in pravilno čiščenje ustne votline, lahko nastane zobna gniloba in bolezni dlesni. Stalni zobje, ki zrastejo v nezdravih ustih, lahko sami postanejo nezdravi, to pa lahko vodi v doživljenjske zdravstvene težave. Nikoli ni prezgodaj otroku priučiti dobre zdravstvene navade!

5. Najtrša snov v človeškem telesu je:

a) Kost
b) Zobna sklenina

Pravilno: b
Sklenina je tako trda, da zobje trajajo dlje kot kateri koli drugi del telesa, vključno s kostmi. Plast sklenine ščiti občutljive živce in krvne žilice znotraj zoba, da jih ne prizadenejo poškodbe in bakterije, ki povzročajo gnilobo. Kljub temu da gre za neverjetno trdno snov, ni neodporna na bakterije, ki se predolgo zadržujejo v ustni votlini, še posebno po uživanju sladke hrane in pijače. Ščetkanje in uporaba zobnih nitk in mezdobnih ščetk odstrani hrano iz vseh, tudi najmanjših kotičkov ustne votline ter tako ohranja trdnost zobne sklenine.

6. Zobe bi morali umivati ...

a) Enkrat tedensko.
b) Dvakrat dnevno.
c) Po vsakem obroku.

Pravilno: b in še bolje c
Zobe ščetkajte in čistite z zobno nitko in medzobno ščetko prav vsak dan. Zobozdravniki in ustni higieniki priporočajo, da za zobe poskrbite vsaj dvakrat dnevno, še bolje pa po vsakem obroku, in da ščetkate vsaj dve minuti. To je dovolj, da odstranite vse obloge. Usta razdelite na četrtine in vsakemu namenite 30 sekund čiščenja. Ustni higienik vam lahko pokaže najboljši način umivanja zob, zato ga čim prej obiščite. Ne zanemarjajte uporabe zobnih nitk in medzobnih ščetk, saj le-te poskrbijo za čistočo zobnih ploskev med zobmi in v prostorih med dlesnami in zobmi, kjer pa se hrana najpogosteje nabira.

7. Katere pripomočke je treba uporabljati, če želimo odlično zdravje ustne votline?

a) Zobno ščetko.
b) Zobno pasto.
c) Zobno nitko.
d) Medzobne ščetke.
e) Vse našteto.

Pravilno: d
Ni pomembno le, kako dolgo si ščetkamo zobe, ampak kako in s kakšnimi pripomočki. Zobne ščetke lahko očistijo le 70 odstotkov zobnih površin – s preostalimi 30 odstotki pa učinkovito opravijo le zobne nitke in medzobne ščetke. Pri zobni ščetki je dobro, da izberemo takšno z več tisoč tankimi, gosto vpetimi in finimi ščetinami, ki bodo neboleče posegle tudi v rob med zobom in dlesnami. Pri izbiri medzobnih ščetk pa je pomembno, da se prilegajo posameznim medzobnim prostorom in dosežejo vsa težko dostopna mesta. Ob tem je dobro, da imajo mehke ščetine in tanko, a čvrsto žično jedro, pozorni pa moramo biti tudi na ustrezno velikost: če so premajhne, z njimi čiščenje ni dovolj učinkovito, če so prevelike, pa lahko poškodujejo dlesni.

8. Kakšna je vloga ustnega higienika?

a) Ne poznam tega poklica.
b) Je pomočnik zobozdravnika.
c) Uči nas pravilne ustne higiene in skrbi za zdravje zob.

Pravilno: c
Ustni higienik je poklic, ki je pri nas še precej nepoznan. Veliko ljudi namreč ne ve, da se v skrbi za svoje ustno zdravje, predvsem ko gre za preventivo, lahko obrne tudi nanj. V državah zahodne Evrope, zlasti pa v skandinavskih državah, kjer je skrb ljudi za zdravje zob in ustne votline najvišja, je ustni higienik pacientom v veliko pomoč že več kot 30 let, dolgo uveljavljen poklic pa je tudi v ZDA. Ustni higienik ob pregledu ugotovi, katera so tista mesta v zobovju, ki so idealna za zastajanje zobnih oblog in ostankov hrane. Taka mesta so kritična za razvoj zobne gnilobe in vnetja obzobnih tkiv. Ustni higienik paciente pouči o pravilni uporabi pripomočkov za čiščenje zob oziroma popravi tehnike, ki jih uporablja pri izvajanju ustne higiene. Paciente tudi nauči temeljitega in natančnega čiščenja zob.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi


Komentarji