background image

Te presnete alergije!


Začela se je sezona kihanja. Ne dovolite, da bi vam pokvarila veselje do življenja.

Se vas loti smrkanje in kihanje, kakor hitro se temperature malce dvignejo? Imate mogoče mir vse do junija, ko vas začnejo ščemeti oči, ali kar do avgustovskih pasjih dni, ko vas napadejo bolečine v sinusih?

Ne glede na to, kdaj udarijo, omenjeni simptomi kažejo na enega samega krivca: sezonske alergije. Neprijetna nadloga, ki jo povzročajo cvetni prah ali plesni, prizadene skoraj četrtino ljudi.

Sezonske alergije ali seneni nahod, kot jim tudi pravimo, niso ravno nekaj, nad čimer bi kar zavihali nos, saj lahko simptomi motijo spanec, razpoloženje in celo produktivnost.

Dobra novica je seveda ta, da obstajajo oblike zdravljenja, ki prekinejo alergično reakcijo in preprečijo neznosne simptome. Zato ob tovrstnih težavah ne zamahnite z roko in ne recite, da so 'samo alergije', saj trpite povsem po nepotrebnem.

Pa začnimo na začetku

Recimo, da sumite, da vas daje seneni nahod. Si lahko sami postavite diagnozo? Ne ravno. Pravzaprav je natančna diagnoza alergije precej težavna. Čas, ko se simptomi pojavijo, seveda lahko kaže na določene alergene – glede na to, kje živite, bo drevesni cvetni prah na višku aprila ali maja, sezona cvetenja ambrozije pa traja od avgusta do oktobra – in edini način za točno odkrivanje, na kaj ste alergični, je testiranje.

Ogromno je namreč primerov, ko se simptomi alergij pojavijo v čisto določenem času, testiranje pa razkrije, da ste alergični na primer samo na pršice. Informacija o tem, kaj sproži alergično reakcijo, pa je zelo pomembna, saj je izogibanje alergenu najboljši način za preprečevanje pojava simptomov, posledično pa boste lahko jemali tudi manj zdravil.

Obvladovanje simptomov

Ne glede na diagnozo je uporaba zdravil proti alergijam, ki jih dobite brez recepta, povsem sprejemljiv prvi korak, če simptomi seveda niso izjemno hudi. Poskusite lahko na primer s kakšnim antihistaminikom, ki ne povzroča utrujenosti, kot so na primer Claritine S, Flonidan S, Allegra ali Letizen S, če jih naštejemo samo peščico. Ta zdravila, katerih uporaba je precej varna, delujejo tako, da zmanjšuje oziroma preprečuje biološki učinek histamina v krvi (histamin je ena od snovi, ki povzročajo simptome alergije).

Izberite en izdelek in ga uporabljajte dva ali tri tedne, da se prepričate, če deluje. Jemljite ga vsak dan (seveda v času, ko ste izpostavljeni alergenom), saj tovrstna zdravila bolje delujejo, če jih jemljete redno. Če jemljete še kakšna druga zdravila ali imate druge kronične težave, kot so visok krvni tlak ali težave s ščitnico, se pred jemanjem zdravila posvetujte s farmacevtom ali, še bolje, obiščite svojega zdravnika in se samozdravljenja raje ne lotevajte.

Če zdravilo nima želenega učinka, poskusite drugega, saj se vsak drugače odziva na različna zdravila.

Nos že ve

Ne marate tablet? Obstaja tudi naravna oblika blaženja simptomov, ki je očitno učinkovita pri lajšanju težav z zamašenim nosom, ki jih povzročajo alergije: pripomočki ali pršila za spiranje nosa s fiziološko raztopino, s katerimi iz nosnic sperete tako odvečno sluz kot alergene in vnetne celice, ki povzročajo alergije.

Že samo vlaženje nosne sluznice je prijetno in presenečeni boste, koliko bolje se boste počutili. Fiziološka raztopina je tako varna, da si lahko z njo nos spirate tudi do šestkrat dnevno, če le imate dovolj časa.

Fiziološko raztopino lahko dobite v vsaki lekarni ali specializiranih trgovinah, obstajajo pa tudi namenski kompleti za spiranje nosu in sinusov s posebnimi posodicami, ki vam olajšajo opravilo.

Sprostitev za oči

Če vas oči srbijo in se solzijo, poskusite z uporabo kapljic za oči (VisiClear, Spersallerg, Proculin idr.). Ti izdelki vsebujejo antihistaminike ali druge aktivne učinkovine, ki določenim imunskim celicam preprečujejo izločanje kemijskih spojin, ki povzročajo simptome alergij, ali pa služijo kot sredstva za spiranje alergenov iz oči. Za razliko od kapljic, ki vam jih predpiše zdravnik, nekatere kapljice za oči vsebujejo tudi učinkovine za preprečevanje zamašenega nosu, ki vplivajo tudi na rdečino v očeh. Če jih uporabljate dalj časa, lahko po prekinitvi uporabe opazite, da imate rdeče oči. Če vas to skrbi, se obrnite na svojega zdravnika in ga prosite, naj vam predpiše primernejše zdravilo.

In kaj potem?

Če z uporabo zdravil, ki jih dobite brez recepta, ne morete popolnoma obvladovati simptomov, vsekakor obiščite zdravnika, saj obstajajo oblike zdravljenja, ki vam lahko bolj pomagajo. Ena od takšnih oblik je na primer desenzibilizacija oziroma 'privajanje' telesa na alergen, ki so zelo uspešne na dolgi rok. Pri takšnih oblikah zdravljenja gre za modifikacijo bolezni namesto za nadzor nad simptomi, kar je vsekakor dobrodošlo za vsakogar, ki trpi za nadležnimi simptomi alergij.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi


Komentarji