background image

Ta čudoviti svet hormonov


Ženske še posebej dobro poznamo hormone, njihovo neravnovesje pa lahko privede do resnih težav. A je to mogoče preprečiti na povsem naraven način.

Hormoni so brezpredmetno naši majhni 'motorji', ki usklajujejo nešteto bioloških funkcij in organskih sistemov, vključno z živčnim, imunskim, reproduktivnim in prebavnim. Neravnovesje v njihovem izražanju in delovanju se kaže s številnimi neprijetnimi znaki kot so depresija, težave s prebavo in kožo, neplodnost, neredni mesečni ciklusi, pogosta vnetja, povečana dovzetnost za bolezni, avtoimunske tendence, alergije in mnogo več.

Neravnovesje hormonov pomeni za naše telo pravi alarm. Odziv posameznika je povsem individualen, odvisen od mnogih dejavnikov, imunske dovzetnosti, delovanja hormonskih žlez, živčnega sistema, črevesja, prehrane, gibanja, prisotnih alergij … Z ustreznim terapevtskim pristopom lahko tak alarm zelo učinkovito pogasimo. Gre seveda za zelo zapleteno ozadje bioloških procesov.

Rešitev je svetlin

Tokrat bi pa izpostavili prav posebno rožco, ki tako v medijih kot tudi strokovnih krogih prejema vse več pozornosti. To je svetlin oz. bolj natančno, oljni ekstrakt iz semen svetlina. Samostojno, še bolje pa v kombinaciji z esencialnimi minerali kot so cink, selen in magnezij, lahko pomeni ogromno razliko v počutju in zdravju.

Svetlinovo olje predstavlja koncentriran vir dveh esencialnih maščobnih kislin: linolne (LK) in gama-linolenske kisline (GLK). Obe sta zelo pomembni za naš 'svet hormonov'. Med drugim sodelujeta pri sintezi posebnih tkivnih hormonov prostaglandinov, ki regulirajo vnetne procese v našem telesu.

Izkazalo se je, da ima GLK pozitivne učinke na zmanjšanje simptomov PMS, vročinskih valov, občutka napetosti v dojkah, razdražljivosti črevesja, želje po sladkem in depresije, kontrolirala pa naj bi tudi z endometriozo povezana vnetja. Eno najpogostejših hormonskih motenj pri ženskah v rodni dobi predstavlja sindrom policističnih jajčnikov. Povzroča neplodnost in številne druge hude zdravstvene zaplete, še posebej, če se ne ukrepa pravočasno in pravilno. Simptomi vključujejo neredne ali odsotne menstruacije, prekomerne menstrualne krvavitve, debelost, akne, izpadanje las in ciste na jajčnikih.

Uživanje LK in GLK v svetlinovem olju ima pozitivne učinke na uravnavanje hormonov, telesne teže, presnove in tvorbe sluzi v materničnem vratu (kar je ključnega pomena za uspešno oploditev in preživetje semenčic).

Hormonsko neravnovesje se izraža tudi na zdravju kože

Izkazalo se je, da so ekcemi, atopični dermatitis, psoriaza, rozacea in druge težave, ki se manifestirajo na koži pogost odraz oslabljene sposobnosti pretvorbe omega-6 maščob v GLK in posledičnega pomanjkanja le-te v telesu. Prav zato lahko svetlinovo olje kot izdaten naravni vir GLK, ublaži znake kožnih bolezni, zmanjša vnetja, srbečico in luščenje kože kot tudi potrebo po zdravljenju s steroidnimi kremami ter zdravili (antibiotiki, antihistaminiki in steroidi). Prav tako izboljša izrabo hranil v celicah, zmanjša tveganje za zamašitev kožnih por ter nastanek patoloških sprememb tkiva. Zelo učinkovita terapija za kožo je tudi kombinacija svetlinovega olja s cinkom. Cink potrebujejo prav vse naše celice. Brez njega ne bi bilo mogoče izražanje in usklajena aktivnost našega dednega materiala, beljakovin, hormonov, imunskih celic ...

Pomanjkanje cinka je še posebej izrazito v primeru ekcemov, suhe kože, izpadanja las, slabe kakovosti nohtov, oslabljenega imunskega sistema in prebavnih težav. V kombinaciji s svetlinom pozitivno vpliva na regeneracijo celic, obnovo in elastičnost kože, krepitev imunskega sistema in zaščito DNK.

Koristni učinki svetlinovega olja segajo tudi na področje avtoimunskih bolezni. V 6-mesečni klinični študiji se je bolnikom z revmatoidnim artritisom ob dodajanju kapsul z GLK bistveno zmanjšala stopnja vnetja ter simptomi občutljivih in otečenih sklepov.

Za uspešno terapijo se priporočajo dnevni odmerki 1500-2500 mg svetlinovega olja v obliki oljnih kapsul ali čistega olja. Oljne kapsule se lahko tudi odprejo za zunanjo uporabo na prizadetem delu kože, tudi v primeru herpesa. Sinergična kombinacija z esencialnimi minerali (cink, selen, magnezij), se je izkazala za še učinkovitejšo pri uravnavanju določenih bolezenskih težav, vezanih na hormonsko neravnovesje. 

Besedilo: Sendi Lešnjak, mag. inž. prehrane
Fotografija: BigStock

Promocijsko sporočilo

Preberite tudi


Komentarji