background image

Stari ste 45 let: ste že v predmenopavzi?


„Ali je to menopavza?“ je vprašanje vsake ženske, ki opazi, da je njen menstrualni ciklus ponorel. Menopavza ali zadnja menstruacija se običajno pojavi med 48. in 52. letom starosti, njeni znaki pa se lahko začnejo pojavljati tudi pet do deset let prej.

Temu obdobju pravimo perimenopavza in pri vsaki posameznici traja različno dolgo. Raziskave na harvardski univerzi so pokazale, da nekatere genetske sekvence (na kromosomih 5, 9 in 20) vplivajo na trajanje ženskega plodnega obdobja. Dokazano je, da ženska vstopi v menopavzo v istem obdobju kot njena mama. Način življenja (kajenje, onesnaženo okolje, stres) lahko vpliva na to, da se menopavza pojavi prej. Da bi se lažje pripravili na novi mejnik v svojem življenju, si preberite, na katere znake morate biti pozorni.

Če imate nereden menstrualni ciklus

Menstruacije ne sledijo koledarju in so občasno izjemno močne? To je eden izmed znakov skorajšnjega vstopa v perimenopavzo. Brez skrbi, obstaja rešitev.

Simptomi

Vedno ste imeli urejen in reden ciklus, zadnje čase pa ne, ali pa je vedno bil nereden, a nikoli tako kot sedaj. Imate močne menstruacije, včasih celo dvakrat na mesec, ali pa le na 40 do 45 dni. Ko se dve menstruaciji približata, se menopavza pojavi v obdobju 3 do 5 let, medtem ko se pri menstruaciji z daljšim intervalom plodno odboje zaključi v obdobju 2 do 3 let. Neredne menstruacije so pri 45-letnicah znak, da jajčnik počasi izgublja svojo funkcijo, čeprav ni nikoli povsem jasno, kako dolgo bo še deloval. Vsekakor pa postane sinteza estrogena in progesterona nepravilna, ovulacija velikokrat izostane, ciklus pa je nereden. Poleg tega je menstrualna krvavitev obilna ali zmanjšana.

Nasvet

Dobro bi bilo, da pri ginekologu opravite transvaginalni ultrazvok, s katerim lahko izključite možnosti polipa na endometriomu ali cist na jajčnikih, ki spremenijo menstrualni tok. V primeru izjemno obilne krvavitve vam lahko ginekolog predpiše kontracepcijske tablete na osnovi progestina v kombinaciji z estrogenom, ki je popolnoma enak naravnemu. Ta tableta zmanjša krvavitev, možnost anemije in posledično pomanjkanje železa, ki se pojavi kot posledica pogostih obilnih krvavitev.

Če imate napete prsi, ste slabo razpoloženi ali cinični

S približevanjem menopavze se lahko poslabšajo tudi simptomi zloglasnega PMS (predmenstrualni sindrom).

Simptomi

Od štiri do sedem dni pred menstruacijo vam gre vse na živce, ste izčrpani, imate napete psi ali vas boli glava. Nikoli prej niste občutili naštetih simptomov, vsaj tako intenzivno ne. Krivo je porušeno hormonsko ravnovesje, zaradi katerega sintetizirate preveč estrogena v prvi polovici ciklusa, medtem ko imate v drugi primanjkljaj progesterona. Tako se v predmenstrualnih dneh počutite kot balon, razpoloženje pa je na dnu.

Nasvet

Narava vam lahko priskoči na pomoč. Tegobe, ki jih povzroča PMS, lahko ublažite s prehrano. Jejte več živil, ki vsebujejo vitamin B (rumenjak, zelena zelenjava ...), vitamin C (agrumi, paprika, zelje ...), vitamin D (jajca, polenovka, šampinjoni ...) in vitamin E (pšenični kalčki, orehi, mandeljni, lešniki ...). Cink in vitamin A najbolj učinkovito delujeta na ženske hormone. Zagotovite si ju lahko z uživanjem večje količine rdečega mesa, jajc, oreščkov, semen, rdečega in oranžnega sadja in zelenjave (zaradi betakarotena, ki se v organizmu sintetizira v vitamin A). Dan ali dva pred pojavom simptomov pijte več zelenega ali kamiličnega čaja, saj preprečujeta krče. Maščobne kisline omega 3 delujejo protivnetno in omogočajo nastanek prostaglandina (naravni analgetik) v organizmu, medtem ko magnezij sprošča mišice.

Če vam je ponoči vroče

Se ponoči zbujate, ker vam je vroče? To je vsekakor znak perimenopavze. Pomembni so estrogeni.

Simptomi

Ciklus je reden, vendar v prvih dneh krvavitve občutite vročinske valove, lica pa postanejo rdeča. To se dogaja brez opozoril, prav tako pa nimamo termostimulansov, ki bi odpravili to nevšečnost. Vročinski valovi se pogosto pojavijo sredi noči, kvarijo spanec in vplivajo na razpoloženje. Vse to pa je odvisno od padca estrogena, ki se zgodi v prvih dneh ciklusa in, kar je tipično za predmenopavzo, centri za termoregulacijo v možganih ne delujejo pravilno. Kljub temu da je zunanja temperatura razmeroma nizka, se organizem odzove, kot bi bilo vroče in se začnete potiti.

Nasvet

Da bi bil vaš hormonski sistem ponovno v ravnovesju, jejte živila na osnovi fitoestrogena, naravne snovi iz rastlin, ki so podobni ženskim spolnim hormonom in jih v plodnem obdobju proizvajajo jajčniki. Učinkoviti so tudi izoflavoni iz soje in rdeče detelje, ki lahko zmanjšajo do celo 45 odstotkov vročinskih valov in nočnega znojenja. Fitoestrogene lahko mirno uživajo tudi ženske, ki spadajo v tvegano skupino za raka na dojki. Fitoestrogeni ne izzovejo stranskih učinkov, idealen dnevni odmerek je od 40 mg do 200 mg, uživajo pa se dolgo, tudi dve ali tri leta brez premora.

Fotografija: Profimedia

Preberite tudi


Komentarji