background image

So živila brez glutena tudi bolj zdrava?


Samo zato, ker na nekem izdelku piše, da je 'brez glutena', še ne pomeni, da je dober za vas.

Brez glutena, ki veže testo za preste, rogljičke in pico, proizvajalci pogosto uporabljajo več maščobe ali sladkorja, da so njihovi izdelki sploh okusni – zato imajo nekateri izdelki brez glutena znatno več kalorij kot njihovi glutena polni bratci. Primer: 30 gramov prestic brez glutena ima 140 kalorij, enaka količina navadnih prestic pa le 107. Enako velja za številne pekovske izdelke.

Sicer pa ne potrebujete predelanih brezglutenskih kolačkov in krekerjev. Obstajajo tudi žita brez glutena, kot so kvinoja, rjavi riž, proso, ajda in repati ščir, ki so polna nujno potrebnih vitaminov B, mineralov, vlaknin, fitoestrogenov in antioksidantov. Sadje, zelenjava, stročnice, meso, jajca, oreščki in večina mlečnih izdelkov so prav tako brez glutena. Oddelke z živili brez glutena v supermarketih lahko obidete. Raje uživajte polnovredna živila, ki naravno ne vsebujejo glutena.

Komentarji