background image

S hojo do lepo oblikovanega telesa


Čeprav morda ni videti nič posebnega, sej to vendar počnemo vsak dan, vam tudi hoja lahko pomaga do lepo oblikovanega telesa. Pozorni morate biti le na nekatere malenkosti ...

Drža je ključ do dobre tehnike hoje. Trudite se hoditi čim bolj zravnano (predstavljajte si, da imate na vrh glave pritrjeno vrvico, ki vas vleče navzgor) z brado, vzporedno s podlago. Oči naj bodo uperjene naprej, ramena sproščena in zadnjica napeta.

Po nordijsko

Med hojo s palicami obremenjujete več mišic in porabite tudi do 46 odstotkov več kalorij kot pri normalni hoji. Normalna hoja obremeni približno 70 odstotkov vaših mišic, nordijska hoja pa tudi do 90 odstotkov. Ključ do tega je par posebnih palic, ki jih uporabljate kot tekači na smučeh za dodatno obremenitev trupa med hojo. Vaše roke palice uporabljajo za spremljanje vsakega koraka, hkrati pa vam zagotavljajo večje zamahe z rokami in daljše korake. S tem aktivirate več mišic, še posebej v nadlahteh. S palicami tudi hodite bolj zravnano in stabilno, zato so idealne za ljudi z artritisom, saj enakomerno razporedijo obremenitev in zmanjšajo obremenjevanje sklepov. Preprosto si kupite palice in začnite, splača pa se, če se naučite pravilne tehnike – splet je poln vodičev, tako da je idealno izhodišče za iskanje novih idej. Lahko pa najamete tudi trenerja ali učitelja nordijske hoje.

Osredotočite se na trup

Cilj hoje sta moč in lepa drža. Napnite trebušne mišice, kolikor lahko, in jih nato sprostite za približno 50 odstotkov, nato pa jih držite v tem položaju. Istočasno poskusite podaljšati razdaljo med popkom in spodnjim robom modrčka. Takšno držo se med hojo trudite obdržati čim dlje – pri tem vam lahko pomaga, če si boste svojo medenico predstavljali kot skledo, polno vode. Vaša naloga je, da z zravnano držo in napetimi mišicami poskrbite, da voda ne bo pljuskala iz sklede. Na tak način boste poskrbeli še za napete trebušne mišice, lepšo držo in močnejše mišice trupa.

Napnite ritko

Dodajte eno ali več teh idej svoji hoji. Pomagale vam bodo doseči bolj čvrsto in izklesano zadnjico in spodnji del trebuha.

1. Podaljšajte korak med hojo – pri daljših korakih stisnite ritnico zadnje noge.

2. Napnite trebušne mišice in držite deset korakov.

3. Med hojo desetkrat stisnite in napnite mišice zadnjice in držite deset sekund.

4. Dvignite levo nogo, pokrčeno v kolenu, kolikor visoko lahko, istočasno pa mahajte z rokami pod kotom 90 stopinj, tako da z desno roko zamahnete pred telesom proti levemu kolenu, z levo pa za hrbtom. Spustite nogo in vajo ponovite z desno. Naredite deset takšnih korakov z vsako nogo. Ta vaja pomaga pri utrjevanju mišic trebuha in zadnjice.

Preberite tudi: Osnovni načrt hoje

Fotografija: Depositphotos 

Preberite tudi


Komentarji