background image

S čaji spodbudite obrambni mehanizem telesa


Ob hladnem vremenu več časa preživljamo v notranjih prostorih, kjer se množijo različni virusi. Okrepite svoj imunski sistem s čaji, da bi ne zboleli.

Mešanica zelišč

Vsak narod ima tradicionalne rastline, ki jih uporablja za zaščito in zdravljenje sezonskih bolezni. Danes je večina teh rastlin dostopna tudi v splošni ali specializirani prodaji, zato ni več potrebe, da bi jih celo leto nabirali sami – čeprav je to kljub vsemu še vedno najboljši način pridelave zdravih zelišč in zdravilnih rastlin. V lekarnah in specializiranih trgovinah z zdravo prehrano pa lahko dobite tudi zdravilne rastline z vsega sveta. Ena od najbolj mednarodno poznanih rastlin je vsekakor čistilec organizma ameriški slamnik (ehinacea). Pripravite mešanico dveh sort ameriškega slamnika (20 gramov korenine Echinaceje angustifolie in 20 gramov korenine Echinaceje purpuree). Vse pripadnike te družine rastlin Indijanci poznajo in cenijo že stoletja, uporabljajo pa jih kot močan imunostimulator. Mešanici ameriškega slamnika dodajte 40 gramov korenine kitajskega eliksirja astragalusa (v tradicionalni medicini se uporablja kot revitalizator) in 10 gramov mediteranske zdravilne začimbe timijana (dokazano deluje antiseptično in je uporaben v primeru okužb dihalnih poti).

Kaj morate storiti?

Pripravite čajno mešanico omenjenih rastlin in spijte skodelico čaja dnevno v jutranjih urah, po zajtrku. Pazite le, da čaja ne uživate predolgo – dvajsetim dnem terapije naj sledi desetdnevni premor.

Fotografija: Profimedia

Komentarji