background image

Razstrupite telo s knajpanjem


Knajpanje ima korenine že v starem Egiptu, v 19.stoletju pa ga je oživil bavarski duhovnik Sebastian Kneipp. Naj vam pomaga razstrupiti vaše telo!

Sebastian Kneipp je kot najstnik zbolel za tuberkulozo in ko so zdravniki že obupali nad izboljšanjem njegovega zdravja, se sam ni prepustil usodi. Odločil se je za zdravljenje z vodo, in sicer je izvajal izmenjujoče prhanje s hladno in vročo vodo. Z leti se je glas o nemškem zdravilcu močno razširil, zato so k njemu začeli prihajati bolniki od vsepovsod, metoda zdravljenja z vodo pa je po njem dobila ime knajpanje.

Priljubljenost knajpanja je močno narasla in Sebastian Kneipp je odprl zdravilišče z dietno kuhinjo in zeliščno lekarno, sodeloval pa je z mnogimi zdravniki. Prizadeval si je, da bi njegova metoda hidroterapije postala mednarodno priznana in da bi ljudje spoznali, da imajo v naravi vse, kar potrebujejo za zdravo življenje. Napisal je tudi nekaj priročnikov, ki so bili izredno priljubljeni.

Knajpanje danes zajema več načinov zdravljenja z vodo v vseh treh agregatnih stanjih (led, tekoča voda, para), vodi se velikokrat dodajajo tudi zelišča in eterična olja, kar naj bi še dodatno pripomoglo k zdravilnim učinkom. Mnoga zdravilišča in wellnessi nudijo široko paleto možnosti hidroterapije, od bazenov, savn, vrelcev pa vse do vodne masaže. Metodo knajpanja pa seveda enostavno izvajate tudi v domači kopalnici.

Petminutno izmenično prhanje s toplo vodo doprinese pri čiščenju organizma, saj se iz telesa izločijo škodljive snovi, izboljša se prekrvavitev, koža se napne in tako ugodno deluje tudi na celulit. Prhanje naj se vedno začne s toplo vodo in vedno konča s hladno. Po končanem postopku pa se na telo lahko nanese mešanico vode, soli, oljčnega in lanenega olja, kar bo še spodbudilo čiščenje organizma. V času razstrupljanja ne uporabljajte mleka ali losjona za telo, niti gelov za prhanje. Nosite bombažna oblačila, veliko časa preživite na prostem, vadite doma ali na fitnesu, pijte dovolj vode (ampak najmanj dve uri po jedi oziroma pol ure pred obrokom). Priporoča se tudi obiskovanje savne, saj ta spodbuja proces razstrupljanja in pomaga odplakniti strupe skozi pore kože.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi


Komentarji