background image

Preprečite gripo v 4 korakih


Naj vas med prazniki ne napade gripa! S temi štirimi koraki se pred njo lahko pravočasno zaščitite.

Simptomi gripe

Obstajajo trije simptomi, ki se pokažejo istočasno:

  • temperatura, ki hitro narašča (in to nad 38 °C),
  • dihalne težave (kašelj, boleče grlo, prehlad) in
  • sistemske težave (glavobol, utrujenost ali bolečine v sklepih).

Traja pet dni, nikar simptomov ne zamenjajte z drugimi sezonskimi boleznimi.

Vitamin C

Če redno jemljete vitamin C, lahko bistveno izboljšate učinkovitost imunskega sistema. Vitamin C zagotovite z uživanjem svežega sadja in zelenjave. Vsebujejo ga različni sadeži, ne le limone in pomaranče. Paprike, peteršilj, brokoli, brstični ohrovt in špinača s tem hranilom celo bogatejše. Odličen vir so tudi kiviji, papaje, melone, lubenice, brusnice, grenivke, maline, solata, ohrovt, špinača, stročji fižol, beluši in ananas. Med začimbami ga vsebujejo bazilika, nageljnove žbice, kajenski poper, česen, por in čebula. Če je le mogoče, hrano zaužijte surovo ali le minimalno obdelano.

Higiena

V primeru gripe le-ta predstavlja več kot polovico zdravja. Z virusom gripe se najpogosteje okužimo z umazanimi rokami, zato poskrbite za natančno umivanje večkrat na dan. Priporoča se tudi uporaba dezinfekcijskih sredstev, ki jih lahko kupite v lekarnah in drogerijah.

Preprečite pljučnico

Gripa lahko oslabi obrambni sistem telesa in odpre vrata pnevmokokom, bakterijam, ki izzove vnetja pljuč. Za rizične skupine (otroke in starejše ter kronične bolnike) se priporoča cepljenje proti pnevmokokom.

Fotografija: Depositphotos

Preberite tudi


Komentarji