background image

Preprečite ali pozdravite potovalno drisko


Povsem običajne stvari, kot je sprememba vode, podnebja ali celo drugačna prehrana, lahko v vašem črevesju povzročijo pravo zmešnjavo. Naj vam potovalna driska ne pokvari dopusta!

Rahlo zaprtje ali kratkotrajna driska brez ostalih simptomov sta popolnoma neškodljiva, potovalna driska pa je nekaj povsem drugega. Običajno se začne hitro z vodenim blatom, bruhanjem in krči. Potovalna driska je najbolj pogosta bolezen, ki doleti potnike, in kljub temu da je redko resna ali ogroža življenje, lahko napravi pot resnično neprijetno. Običajno jo povzroči hrana ali pitje vode (tudi ledu), ki je bila okužena z mikroorganizmi.

Kaj lahko storite

Večina primerov potovalne driske se brez zdravniške pomoči razreši v štirih dneh. Vendar pa lahko težki primeri po vrnitvi vodijo do trajnih težav s črevesjem pri približno 3 odstotkih potnikov.

Ključnega pomena je, da veliko pijete! Zagotovite dovolj velik vnos tekočine, da nadomestite tekočino in soli, ki ste jih izgubili med drisko in bruhanjem. S preverjanjem barve urina lahko ugotovite, ali pijete dovolj. Če imate malo visoko koncentriranega urina (močne barve), morate piti več.

Pijte majhne količine, a pogosto. Če tega ne počnete, se lahko v zelo kratkem času pričnete izjemno slabo počutiti, še posebej na vročem podnebju. Za nadomestilo izgubljenih mineralov in soli lahko uporabite tudi rehidracijsko raztopino.

Če potujete na območja, kjer moderna medicina ni na voljo, zdravniki svetujejo, da imate s seboj antibiotike in zdravila proti driski. Zdravila proti driski le-te ne pozdravijo, temveč le ustavijo gibanje črevesja in tako zmanjšajo pogostost in nujo opravljanja potrebe. Vendar pa lahko včasih ta zdravila zadevo tudi poslabšajo.

Priporočena uporaba zdravil proti driski je odvisna od kraja, kamor potujete, vaše starosti, alergij, drugih zdravstvenih stanj ali zdravil, ki jih jemljete. Če jih boste kot preventivo vzeli na potovanje, se z zdravnikom posvetujte, kdaj in kako jih jemati. Če se potovalna driska ne umiri, imate vročino ali v blatu opazite kri ali sluz, obiščite zdravnika, če je to le mogoče. V nekaterih primerih lahko antibiotiki skrajšajo napad driske s štirih na en dan.

A najbolje je vedno preprečiti!

Priporočilo, kako preprečiti potovalno drisko, je: na kratko skuhaj, speci, olupi ali ne jej. Seveda je pomembna tudi higiena ter pitje prevrete oziroma ustekleničene vode.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi


Komentarji