background image

Popolna drža v treh tednih


Je vaša drža vse prej kot popolna? Če se boste držali našega načrta, jo lahko izboljšate samo v treh tednih in novo leto pričakate brez bolečin in zravnani.

1. teden: Nove navade

Na začetku se vam bo vzravnana drža morda zdela nekoliko neugodna, saj ste telo navadili na to, da se sključi. Vsak dan si vzemite nekaj trenutkov, da se naučite, kašen je občutek ob pravilni drži.

Bodite višji
Enakomerno porazdelite težo na obe nogi, stopali naj bosta pod boki, lopatice pa potisnjene dol in nazaj. Aktivirajte trebušne in zadnjične mišice, tako da je medenica stabilna pod prsnim košem in ne zvita pod njega.

Sedite bolj pametno
Ušesni mečici naj bosta nad rameni, rameni pa nad boki; v ledvenem predelu hrbtenice mora biti rahla krivulja. Vaši stopali bi morali biti ravno na tleh, hrbet pa zravnan ob naslonjalo stola (če se hrbet stola ne dotakne, ga podložite z zvito brisačo).

Spite bolj ravno
Poskusite zaspati obrnjeni na stran ali na hrbtu. Tako pomagate hrbtenici ostati v nevtralnem položaju.

2. teden: Spremenite rutino

Zaradi vsakodnevnih navad je ohranjanje dobre drže veliko težje. Poskusite s temi spremembami:

Zamenjajte ramo
Težka torbica? Zamenjajte ramo, na kateri jo nosite, vsakih 10 minut.

Naj vas ne boli vrat zaradi telefona
Ko preverjate družabna omrežja ali pišete SMS-e, imajte ramena nazaj, glavo pa dvignjeno.

Prizemljite se
Še vas zaradi visokih pet boli križ, jih nosite le dve uri naenkrat, vmes pa sedite, da si telo odpočije.

3. teden: Gradite moč

Izvajajte vsako od teh vaj, da izboljšate mišični spomin in splošno zravnanost hrbtenice.

►Vsakih 30 minut zavestno spustite lopatici in ju potisnite nazaj. Ta položaj držite dve do tri sekunde. Ponovite petkrat.

►Lezite na tla z obrazom proti tlom in si pod trebuh položite čvrsto blazino. Nekaj minut delajte počasne, globoke vdihe v blazino.

►Stojte vzravnano, stopali naj bosta razširjeni rahlo širše od širine bokov, in se spustite v počep. Roki iztegnite nad glavo, dlani pa obrnite nekoliko nazaj, da aktivirate tudi zgornji del hrbta. Napravite kolikor gre 30- do 60-sekundnih počepov. Ne pustite, da se hrbtenica sključi ali upogne.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi


Komentarji