background image

Naravna zdravila za menstrualne krče


Spet tisti čas v mesecu? Če vas ob razdražljivosti, napihnjenosti in neustavljivi želji po nezdravi hrani mučijo še boleči krči, poskusite te naravne metode, ki preverjeno delujejo.

Vitamini in minerali

Pri preprečevanju in lajšanju menstrualnih krčev vam lahko pomagajo vitamin B6, vitamin E in magnezij. Magnezij je znan kot mineral proti stresu, njegova sposobnost sproščanja mišic pa lahko izdatno pripomore k lajšanju krčev. Nekatere ženske poročajo tudi, da jim redno jemanje vitaminov pomaga v celoti preprečiti PMS in menstrualne krče.

Pazite na prehrano

V času menstruacije si običajno najbolj želimo slanih in sladkih kaloričnih prigrizkov. Pomembno je, da se uprete tej želji! Manj nezdrave hrane kot boste jedli, bolje se boste počutili. Jejte veliko sadja in zelenjave ter ne pozabite na zadostno hidracijo, da v telesu ponovno vzpostavite ravnovesje.

Kis

Vemo, da se sliši čudno, a v boju proti krčem vam lahko pomaga tudi kis. Kis, še posebej jabolčni, hitro spremeni pH ravnovesje v telesu in s tem šokom poskrbi za zmanjšanje bolečin. Ste se ob misli na pitje kisa zdrznili? Ni vam ga potrebno piti – pri kosilu si privoščite veliko žlico gorčice (brez umetnih dodatkov). Ta bo s kisom in gorčičnimi semeni hitro delovala proti krčem.

Joga

Joga že sicer blagodejno vpliva na počutje, v primeru menstrualnih krčev pa vam lahko pomagajo tudi nekatere lažje poze, na primer otrok. Dodatno vam bo kontrolirano dihanje pomagalo sprostiti mišice v telesu, kar bo olajšalo napetost zaradi krčev.

Toplota

Če nič drugega ne pomaga, na spodnji del trebuha položite termofor, mehko blazino ali si predel ogrejte z odejo iz flisa ali druge tople tkanine. Toplota bo pomagala blažiti boleče krčenje mišic.

Fotografija: Depositphotos

Preberite tudi


Komentarji