background image

Nadvladajte bolečine v hrbtu


Bolečine v hrbtu predstavljajo pravo agonijo, trpi pa več ljudi kot kadarkoli prej. Pri strokovnjakih smo preverili, kako to neprijetno bolečino odgnati.

Ne glede na to ali gre za občutek zategnjenosti zjutraj, ko se zbudimo, ali nadležno bolečino, ko sedimo pred računalnikom, zdi se, da nas vedno več trpi zaradi težav s hrbtom. Po mnenju Britanskega združenja kiropraktikov se približno dve tretjini žensk vsaj enkrat v življenju sooči s težavami s hrbtom, povprečna ženska pa prvič občuti zbadanje v hrbtu ali vratu pri rosnih 28 letih, štiri leta prej kot moški. Še huje je, da se kar 22 odstotkov žensk z bolečino v hrbtu ali vratu spopada vsakodnevno.

A to ni nekaj, česar bi se morali preprosto navaditi. Dejansko vam lahko pomaga že nekaj manjših sprememb v življenjskem slogu, na primer omejitev uporabe mobilnega telefona ali uporaba torbice, ki se jo nosi počez čez telo in ne na rami, da se teža enakomerneje razporedi. Nenehna bolečina zahteva kompleksno zdravljenje, a prvi korak do premagovanja bolečin v hrbtu je določanje, za kakšno bolečino sploh gre …

Nenaden pojav

Nepričakovano, nenadno bolečino lahko povzroči zdrs diska, kar se zgodi, ko je eden od diskov, ki ležijo med kostmi v hrbtenici, poškodovan in pritiska na živce. Če je bolečina res močna in sredstva proti bolečinam, ki jih lahko kupite brez recepta, ne pomagajo, obiščite osebnega zdravnika.

Ko je zdravnik ali fizioterapevt mnenja, da ste pripravljeni, se lotite enostavne vadbe. Pomaga vam lahko počasno kolesarjenje (obvezno po ravnih asfaltnih površinah), saj zmerno, ritmično gibanje zahteva gibanje hrbtenice. Izogibajte se naporni vadbi, kot je tek ali aerobika.

Jutranja zategnjenost

Bolečina in zategnjenost, ko se zbudite, lahko pomeni artritis hrbtenice, ki ga povzroča obrabljenost in trganje. Običajno bolečina čez dan, ko se pričnete premikati, izzveni.

Poskusite
Morda se sliši nenavadno, a poskusite s stanjem na eni nogi za kratek čas. To deluje na mišice, ki skrbijo za ravnotežje in stabilnost in jih običajno ne uporabljamo dovolj, še posebej če veliko sedimo. Stanje na eni nogi prav tako pomaga izboljšati ravnotežje in držo, saj pogosto težimo k nagibanju na eno stran. Stojte na levi nogi, dokler se ne pričnete počutiti preveč majavo, nato pa ponovite še z desno.

Preverite svojo posteljo, še posebej če vaš partner tehta veliko več od vas, saj to vpliva na podporo vzmetnice. Premislite o uporabi dveh enojnih vzmetnic, ki ju potisnete skupaj, da oba dobita podporo, ki jo potrebujeta. Ni dokazov, da bi trda vzmetnica bolj pomagala pri bolečinah v spodnjem delu hrbta, zato izberite tisto, ki vam je najbolj udobna.

Išias

Bolečina se širi od spodnjega dela hrbta navzdol po nogi, včasih tudi do meč in stopal. Nastane lahko tudi zaradi nošenja visokih pet ali povišanja telesne teže, saj s tem dodatno obremenite sklepe v hrbtenici, ki skrbijo za njeno gibljivost in vam omogočajo pripogibanje in obračanje. Tudi zaradi sklonjene drže lahko diski sčasoma nabreknejo, kar vodi do bolečin v nogah ali išiasa.

Poskusite
Pomembno je, da se držite čim bolj vzravnano. Če je vaše delo sedeče, je zelo pomembno na kakšnem stolu sedite, lahko pa za vzravnano držo stol zamenjate tudi žogo. Pomembne so tudi vaje za ravnotežje, moč in gibljivost, ki bi morale postati del vaše vsakdanje rutine. Poskusite nagnjeno zvezdo: stojte vzravnano in razširite roke in noge, tako da ustvarite zvezdo. Nato desno roko dvignite v zrak, levo pa spustite k nogi. Vdihnite medtem ko dvignjeno roko počasi raztegujete čez glavo in počasi raztegujete hrbtenico na levo stran, levo roko pa spuščate po dolžini stegna. Počasi se vrnite v prvotni položaj in ponovite še na drugo stran.

Za lajšanje bolečin lezite na bok v položaj zarodka in med nogi položite blazino. Pomagajo lahko tudi protivnetna zdravila proti bolečinam, na primer ibubrofen.

Pomaga lahko tudi masaža mehkih tkiv, ki poveča cirkulacijo, sprosti mišične krče in pomaga sprožiti sproščanje endorfinov, ki veljajo za naravno sredstvo proti bolečinam.

Ko se bolečina zmanjša, je pomembno, da počasi postanete aktivni s hojo, plavanjem in nežnim raztezanjem.

Bolečine v spodnjem delu hrbta

Topo bolečino ali ukleščen občutek na dnu hrbtenice običajno povzročata slaba drža in pomanjkanje telesne aktivnosti.

Poskusite
Plavanje je idealno, saj ne obremenjuje sklepov, medtem ko pilates izboljša gibljivost in okrepi hrbtne mišice. Če je vaše delo v pisarni, vsakih 30 minut vstanite in se kratko sprehodite, da pretegnete mišice. Ko se vrnete k mizi, pa sedite z ravnim hrbtom, ramena naj bodo spuščena in nazaj, komolci pa sproščeni ob straneh. Vaša zadnjica se mora dotikati naslonjala stola, izogibajte se križanju nog. Vaša tipkovnica naj bo neposredno pred vami, z miško na njeni strani. Med uporabo tipkovnice in miške bi zapestja morala biti ravna, ramena sproščena, komolci pa ob strani telesa.

Refleksna terapije je lahko učinkovita alternativa zdravilom proti bolečinam. V študiji, ki so jo izvedli na univerzi Portsmouth, so odkrili, da so osebe po refleksni terapiji občutile 40 odstotkov manj bolečin in so lahko bolečino prenašale 45 odstotkov dlje, ko so to metodo uporabljale kot dopolnilno zdravljenje bolečin.

Bolečine v zgornjem delu hrbta

Ta pojav je pogost pri osebah, ki večino svojega delavnika preživijo za mizo. Sčasoma se živci, mišice in vezi utrudijo, telesna drža pa se zaradi sklanjanja poslabša, kar povzroči pritisk in vodi do bolečin in vnetja.

Poskusite
Meditacijo ali jogo. V študiji univerze York so odkrili, da so osebe, ki so se udeležile 12-tedenske vadbe joge, občutile izjemno izboljšanje funkcij hrbta od tistih, ki so se lotili običajnih programov zdravljenja.

Kriva je lahko tudi slaba drža. Ko hodite, si predstavljajte, da ste lutka z vrvico, ki vam glavo drži ravno navzgor, ramena potisnite nazaj in usmerite naravnost proti horizontu – s tem boste zmanjšali pritisk na hrbtenico. Med spanjem se izogibajte uporabi dveh blazin, saj boste tako pretegnili vratne mišice in mišice zgornjega dela hrbta. Pomembno je, da vrat ostane gibljiv, da okrepite vratne mišice in izboljšate obseg gibljivosti, zato vsakih nekaj ur poglejte čez levo, nato pa še čez desno ramo. S to vajo bi bolečina v vratu in zgornjem delu hrbta morala popustiti.

Fotografije: BigStock

Preberite tudi


Komentarji