background image

Kako do ravnih zob in lepega nasmeha?


Vroči trend dentalne estetike v zadnjih letih je doseganje lepega nasmeha pri odraslih z namestitvijo zobnega aparata pri ortodontu.

Če se vam zdi, da je ortodont tisti zobozdravnik, ki skrbi le za otroke, se motite. Ortodontska obravnava odraslih pacientov je že nekaj let v velikem porastu tako pri nas kot po svetu. Strokovnjaki dokazujejo, da ni nobenih zadržkov, ki bi preprečevali premikanje zob tudi pri odraslih osebah. Če želite več informacij in pomoč pri izbiri dobrega ortodonta vam lahko pomagajo na zobozdravstvenem portalu eZobozdravnik.

Pred nekaj leti je bilo drugače. K ortodontu so hodili skoraj samo otroci. Država je namreč že od nekdaj podpirala ortodontsko zdravljenje mladih pacientov in je poskrbela, da so se zobje številnih otrok postavili na pravo mesto. Če zdravljenje v otroštvu ni bilo opravljeno, je ostal nepravilen položaj zob vse do starosti.

Zdaj lahko brez sramu ortodonta obiščete pri katerikoli starosti. Predvsem se za namestitev zobnega aparata, ki jim omogoči lep nasmeh in zdrav ugriz, odločajo številne ženske med 25. in 40. letom starosti.

V katerih primerih je priporočljiv obisk ortodontske ambulante?

Prvi razlog so neenakomerno postavljeni zobje, ki so nekje pretesno skupaj, drugje pa so razmaki veliki. Takšna postavitev zob predvsem otežuje ustno higieno.

Drugi in najpogostejši razlog za obisk ortodonta so krivi zobje, ki kvarijo videz in zmanjšujejo željo po nasmehu.

Tretji razlog so manjkajoči zobje, ki jih po navadi nadomestimo z zobnim implantatom ali zobnim mostičkom. Verjetno pa niste vedeli, da se v nekaterih primerih manjkajoči zob lahko nadomesti z ortodontskim premikom ostalih zob, ki zapolnijo prostor manjkajočega zoba.

Razlogov za namestitev zobnega aparata pri ortodontu je še veliko; od nepravilnega ugriza, do neenakomerne obrabe zob.

Kakšni so stroški ortodonta?

Pri otrocih, ki jim stroške zdravljenja plačuje zdravstvena zavarovalnica, je prvotno predviden snemljivi aparat, če pa s tem ni možno odpraviti napake na zobovju ortodont namesti fiksni zobni aparat. Doplačila so potrebna v primeru, če se otrok skupaj s starši odloči za bele ali prozorne zvezdice.

Pri odraslih je zdravljenje v celoti samoplačniško. Na ceno vplivajo številni dejavniki, med katerimi so najpomembnejši: vrsta zobne nepravilnosti, vrsta zobnega aparata in način zdravljenja, izkušnje in lokacija ortodonta. V večini primerov je možno ceno zdravljenja določiti vnaprej, zato je potreben pregled pri ortodontu. Izbira dobrega in preverjenega ortodonta je tako zelo priporočljiva.

Izbira zobnih aparatov je velika

Ali ste vedeli, da obstaja več kot deset vrst različnih zobnih aparatov? Ortodontski aparati se med seboj razlikujejo po na načinu nošenja, namestitvi in vidnosti.

Klasična delitev zobnih aparatov je na snemljive in nesnemljive aparate. Glede vidnosti ločimo, običajne zobne aparate, snemljive folije in lingvalne zobne aparate.

Najpogostejša vrsta ortodontskih aparatov so nesnemni ali fiksni zobni aparati. Pri njih se na zobe namesti t. i.  'brackete' oziroma zvezdice, ki jih praviloma sami ne morete odstraniti. Skozi njih je napeljana žica s pomočjo katere ortodont uravnava sile na zobe in jih tako premika. Težave pri fiksnih zobnih aparatih so povezane s slabšo ustno higieno, njihova najpomembnejša prednost pa je, da so najbolj učinkoviti.

Snemne zobne aparate si lahko vsak pacient sam namesti in sname iz ust. To pacientom olajša ustno higieno in prehranjevanje. A vsaka dobra stvar ima tudi slabo stran. Pri snemnih zobnih aparatih obstaja precejšnja verjetnost, da bo pacient prevečkrat pozabil na namestitev zobnega aparata. Posledice so v takšnih primerih jasne. Zobje se ne bodo poravnavali tako kot bi se morali oziroma bo celotno zdravljenje trajalo dlje.

Nekateri pacienti imajo pri takšni vrsti aparata več težav z govorom, drugi pa s prevelikim izločanjem sline. Če pacient upošteva navodila ortodonta, je teh težav manj in hitro izzvenijo. Klasične snemne zobne aparate večinoma nosijo otroci. Snemni aparati so takšni, da lahko delujejo le v eni čeljustnici in takšni, ki delujejo v obeh čeljustnicah.

Snemni in nesnemni zobni aparati so vidni in mnoge lahko motijo. Zato se je razvila tudi lingvalna tehnika nameščanja zobnega aparata, pri kateri je zobni aparat nameščen na zadnji strani zob. Ker je postopek zapleten, ga ne izvajajo vsi ortodonti. Njegova največja težava je, da je takšen zobni aparat za paciente precej moteč in se ga težje navadijo.

Zadnja vrsta manj vidnih ali 'nevidnih' zobnih aparatov so snemne folije, ki jim rečemo tudi alignerji. Te se naredi v tovarni na podlagi odtisa zob. Ortodont ali zobozdravnik prejme več alignerjev, ki postopoma premikajo zobe v želeno smer. Ko je določen aligner naredil učinkovit premik, se zamenja z naslednjim. Pacient te alignerje nosi ves čas, razen med jedjo.

Ortodonti poznajo tudi številne druge vrste ortodontskih aparatov in pripomočkov, kot so lip bumper, headgear, trainer, miofunkcionalni aparati, aktivna snemna plošča in drugi.

Prepričani smo, da ortodontija danes ni več tabu tema in da izbira zobnega aparata pri odraslih predstavlja lepotni dodatek, ki se čez leto ali dve pokaže tudi s sijočim nasmehom.

Promocijsko sporočilo

Komentarji