background image

Kaj vam krade energijo?


Vas muči pretirana utrujenost? Vedno je ne moremo pojasniti le s pomanjkanjem spanja ali preveč dnevnimi obveznostmi. Vzrok za vašo spomladansko utrujenost je lahko tudi kateri od teh ...

Preveč kofeina

Kofein lahko poveča budnost in sposobnost koncentracije, vendar samo v zmernih količinah. Preveč kofeina lahko pospeši bitje srca, poviša krvni pritisk in povzroči živčnost. Raziskave so pokazale, da lahko prevelike količine kofeina pri nekaterih ljudeh izzovejo tudi utrujenost.

Rešitev: Postopno zmanjšajte količino zaužite kave, čaja, čokolade, sladkih napitkov in zdravil, ki vsebujejo kofein. Hitro prenehanje vnosa kofeina lahko povzroči neke vrste abstinenčno krizo in z njo še večji občutek utrujenosti.

Pomanjkanje spanja

Eden od mogočih in verjetnih vzrokov utrujenosti je premalo spanja, kar lahko negativno vpliva na koncentracijo in zdravje. Odrasle osebe bi morale vsako noč spati sedem do osem ur.

Rešitev: Je precej očitna – spanje naj postane vaša prioriteta, hkrati pa se držite pravilnega ritma odhoda v posteljo in jutranjega vstajanja. Iz spalnice odstranite računalnik, mobilni telefon in televizijo, če pa se bodo pa kljub temu težave pojavljale še naprej, obiščite zdravnika.

Apneja

Nekatere osebe morda ponoči spijo dovolj, vendar jim apneja zmanjšuje kakovost spanca. Apneja je motnja uravnavanja dihanja med spanjem, ko za kratek čas prenehate dihati, vsaka takšna prekinitev pa vas zbudi, tudi če se tega ne zavedate. Posledica je neprespanost, kljub temu da morda vsako noč spite osem ur.

Rešitev: Če imate preveč kilogramov, lahko pomaga hujšanje, če kadite, prenehajte kaditi, in poiščite pri strokovnjakih za motnje spanja, kjer vam bodo svetovali tudi o metodi CPAP (continuous positive airway pressure – stalni pozitivni pritisk v dihalnih poteh), ki lahko pomaga pri odpiranju dihalnih poti.

Slabokrvnost

Slabokrvnost ali anemija je eden od glavnih razlogov za utrujenost pri ženskah. Menstrualne krvavitve lahko privedejo do pomanjkanja železa, to pa lahko pomeni večje tveganje za različne motnje, saj so rdeče krvničke namreč potrebne za prenos kisika v vse organe in tkiva v telesu.

Rešitev: Proti pomanjkanju železa, ki se kaže kot slabokrvnost, je priporočljivo jemati dodatek železa ter uživati hrano, bogato z železom, kot je nemastno meso, jetra, školjke, grah ter žitarice, obogatene z vitamini in minerali, ter seveda rastlinsko hrano, bogato z železom.

Depresija

O depresiji se vedno govori kot o čustveni motni, lahko pa prispeva tudi k pojavu številnih telesnih simptomov, med katerimi so najpogostejši utrujenost, glavobol in izguba apetita.

Rešitev: Za zdravljenje depresije potrebujete pomoč strokovnjaka, ki vam bo predpisal psihoterapijo in/ali zdravila.

Hipotiroza

Ščitnica je majhna žleza, ki se nahaja na dnu vratu in nadzoruje metabolizem oziroma hitrost, s katero vaše telo pretvarja hrano v energijo. Ko se delovanje te žleze zmanjša, se upočasnijo tudi metabolične funkcije, kar lahko povzroči občutek utrujenosti ali celo privede do povišanja telesne teže.

Rešitev: Če analiza krvi potrdi, da imate prenizko raven ščitničnega hormona, vam bodo sintetični hormoni pomagali pospešiti vaš metabolizem.

Alergije na hrano

Nekateri zdravniki menijo, da lahko skrite alergije na hrano povzročijo zaspanost. Če se občutek utrujenosti poveča po obroku, lahko to pomeni, da imate blago alergijo na neko živilo – ne tako močno, da bi se pojavili izpuščaji, a dovolj, da se počutite utrujene.

Rešitev: Poskušajte sčasoma iz prehrane odstraniti po eno živilo, da bi ugotovili, ali prihaja do izboljšanja ali celo prenehanja utrujenosti. Prav tako lahko prosite osebnega zdravnika za napotnico za alergijske teste, ki bodo pokazali, na katero živilo ste alergični.

Skrite okužbe sečil

Če ste že imeli vnetje sečil, so vam verjetno poznani močno zbadanje, pekoče izločanje seča in pogost pritisk na vodo. Vnetje pa se ne pojavi vedno s tako očitnimi simptomi, zato je treba napraviti analizo urina, s katero se potrdi diagnoza.

Rešitev: Okužbe sečil se zdravijo z antibiotiki, utrujenost pa bo, skupaj z okužbo, prenehala po nekaj tednih od začetka zdravljenja.

Diabetes

Pri obolelih z diabetesom previsoka raven sladkorja ostaja v krvnem obtoku, namesto da bi prehajala v krvne celice in se tam pretvarjala v energijo. Posledično telo, tudi če oseba dovolj jé, ostane brez energije. Če imate stalen, nepojasnjen občutek utrujenosti, prosite zdravnika, da vas napoti na preiskave za diagnozo sladkorne bolezni.

Rešitev: Zdravljenje diabetesa lahko vključuje spremembe v življenjskem slogu, na primer spremembo načina prehrane in intenzivnejšo vadbo, pa tudi zdravljenje z inzulinom in zdravili, ki pomagajo telesu prebaviti sladkor.

Dehidracija

Utrujenost je lahko znak dehidriranosti organizma. Ne glede na to, ali vaše delo vsebuje telesni napor ali pa delate v pisarni, telo vedno potrebuje vodo, da se ohladi in normalno deluje. Ko občutite žejo, to pomeni, da ste že dehidrirali.

Rešitev: Tekom dneva pogosto pijte vodo, da bo vaš urin svetlorumene barve. Poskusite vsako uro popiti kozarec vode ali več, če načrtujete telesno aktivnost.

Sindrom kronične utrujenosti

Če občutek utrujenosti traja dlje kot šest mesecev in je tako močan, da ne morete opravljati običajnih aktivnosti, je možno, da ste zboleli za sindromom kronične utrujenosti. To stanje lahko ima različne simptome, eden od stalnih je nepojasnjena izčrpanost.

Rešitev: Za sindrom kronične utrujenosti hitra rešitev ne obstaja, vendar pacientom v neki meri pomaga sprememba dnevnega reda, sprememba spalnih navad ter redna, zmerna vadba v skladu s telesnimi zmožnostmi.

Fotografija: Depositphotos

Preberite tudi


Komentarji