background image

Izognite se zastrupitvi na počitnicah


Zagotovo svojega težko prisluženega dopusta ne želite preživeti z glavo v straniščni školjki. Z našimi nasveti se temu lahko izognete …

#1 Ne pijte vode iz pipe

Kamorkoli potujete vedno preverite, ali je voda iz pipe pitna. Še posebej če potujete v nerazvite države, pa raje pijte ustekleničeno oziroma prekuhano vodo in si z njo umivajte zobe. Prav tako pijte pijačo brez ledu in se izogibajte vsemu, kar pride v stik s tekočo vodo (tudi sadje, ki ga ni mogoče olupiti). Že najmanjša količina lahko vsebuje viruse ali bakterije.

#2 Zelenjava naj bo kuhana

Semenasta in listnata zelenjava sta na vrhu povzročiteljev zastrupitve s hrano. Če obedujete v krajih s vprašljivo kakovostjo vode, za prilogo izberite kuhano ali praženo zelenjavo namesto surove. Visoke temperature med kuhanjem namreč ubijejo večino škodljivih bakterij.

#3 Izognite se ulični hrani

Hrana na ulici običajno ni pripravljena pod enakimi higienskimi standardi kot v restavracijah, prav tako pa ne veste, ali so sestavine sveže in kako dolgo že stoji na vročini. Če se ne morete upreti, naročite tisto, kar vam sveže pripravijo in vidite, da pred vami vzamejo z žara ali ponve.

#4 Bodite pripravljeni

Preventivno lahko nekaj dni pred potovanjem začnete z jemanjem probiotikov, ki jih nato jemljete še ves čas potovanja. Za vsak slučaj v potovalno lekarno ne pozabite dodati zdravila proti driski ter rehidracijsko sol.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi


Komentarji