background image

Implantat uspešno nadomesti manjkajoči zob


Veliko ljudem grozi, da jim bodo izpadli zobje. Najpogostejša razloga za izgubo sta karies in parodontalna bolezen.

V Sloveniji samo zobozdravniki s koncesijo vsako leto odraslim izpulijo več kot 200.000 zob. Zato se številni vsak dan sprašujejo, kako naj nadomestijo izgubljen zob.

Na največjem slovenskem zobozdravstvenem portalu eZobozdravnik pravijo, da je najbolje izgubljen zob nadomestiti z implantatom.

Izguba zoba je lahko precej travmatična izkušnja. V primeru parodontalne bolezni, zaradi odstopanja dlesni, izpadajo zdravi zobje. Pri kariesu se težave večinoma začnejo z bolečino v zobu, sledi obisk zobozdravnika in zobnega rentgena. Če ste zobozdravnika obiskali pravočasno, se zob še lahko pozdravi. V najslabšem primeru sledi obvestilo zobozdravnika ali zobozdravnice, da bo treba zob izpuliti.

Samo puljenje zoba sicer poteka pod anestezijo in ni boleče. Kljub temu je po puljenju še kakšen dan prisotno nekaj bolečine in otekline. To je normalno stanje. Če pa pride do vnetja, se lahko pojavijo tudi vročina, kljuvanje in iztekanje gnoja. Takrat je treba ukrepati in ponovno obiskati zobozdravnika, da pomaga odpraviti težave in se vnetje rane umiri.

Kaj lahko naredite, da preprečite izpadanje zob?

Rešitev je preprosta in jo zagotovo dobro poznate. Dvakrat dnevno morate ščetkati zobe vsaj dve minuti, vsaj enkrat dnevno pa uporabite še zobno nitko in medzobno ščetko. Občasno se priporoča tudi uporaba ustne vode in zobne prhe.

Pri ženskah je v času nosečnosti treba svojim zobem nameniti še nekoliko večjo pozornost, saj so težave v tem času običajne. Najpogosteje je spremljevalec nosečnosti vnetje dlesni ali gingivitis. Zaradi bolečin in krvavenja dlesni mnoge nosečnice opuščajo ustno higieno, pri tem pa številne še povečajo uživanje kisle hrane in sladkarij.

Kako nadomestiti izgubljen zob?

Zaradi številnih razlogov je treba izgubljeni zob čim hitreje nadomestiti.

Izpadli zob se je v preteklosti največkrat nadomestil z mostičkom, toda danes je drugače. Najkakovostnejša izbira je zobni vsadek oziroma implantat. Najpomembnejša razloga, da se priporoča vstavitev implantata sta dva - ohranitev sosednjih zob in lažja ustna higiena.

Za namestitev zobnega mostička je treba sosednja dva zoba zbrusiti, saj sta ta dva zoba nosilca za manjkajoči zob. Če sta zoba, ki bi ju bilo treba obrusiti še brez plomb, potem ju je resnično škoda uničevati. Pri implantatu brušenja zdravih zob ni, saj vam zobozdravnik ali kirurg na mesto manjkajočega zoba vstavi implantat, ki je podoben vijaku.

Ko se zobni implantat vraste v kost, se nanj nasadi poseben element - abutment, ki poveže implantat z zobno krono.

Tudi ustno higieno je veliko lažje izvajati pri implantatu, saj z zobno nitko enostavno dostopate do mest, ki jih je treba očistiti. Pri mostičku ni tako. Čiščenje površin pod zobnim mostičkom je zamudno in zahteva precejšnjo natančnost.

Zato se ljudem pogosto zgodi, da higieno pod mostičkom izpustijo. Toda tam sta dva zoba, ki ju ravno tako treba očistiti, saj ju lahko napade zobna gniloba. Večinoma je v takšnih primerih treba zobni mostiček odstraniti in pozdraviti zob. Kaj lahko se zgodi, da se zaradi kariesa izgubi še kakšen dodaten zob.

Vstavitev zobnega implantata ni poceni

Ob izgubi zoba vsi, ki obiskujejo zobozdravnika s koncesijo, pričakujejo, da bodo od zavarovalnice prejeli povrnjene stroške za nov zob ali vsaj večji del tega. Vendar ni tako. Večinoma boste za kakovostno nadomestitev izgubljenega zoba plačali kar iz lastnega žepa.

Na portalu eZobozdravnik zato svetujejo ljudem, ki iščejo implantat in druge zobno protetične rešitve, da ni toliko pomembno, koliko plačate za nadomestitev zoba. Bolj je pomembno, kaj boste za svoj denar dobili.

Cene vstavitve implantata se lahko zelo razlikujejo. Zato je priporočljivo, da se pred izbiro kirurga ali zobozdravnika, ki vam bo vstavil implantat posvetujete tudi z njihovimi strokovnjaki, ki imajo pri iskanju ustreznega zobozdravnika veliko izkušenj in vam bodo znali pravilno svetovati.

Promocijsko sporočilo

Komentarji