background image

7 koristnih eteričnih olj za zdravje telesa


Naravne dišave vas bodo okrepile in vam pomagale premagati okužbe, želodčne krče, napetost, utrujenost in veliko ostalih tegob.

Bazilika

Eterično olje bazilike spodbudi tek in prebavo. Najbolje učinkuje v 'aromakuhinji': 1 kapljica olja na 4 jedilne žlice preliva za solato.

Limonska trava

Kot dišava za prostor (5 do 6 kapljic v izparilniku) limonska trava zagotovi dvakratni učinek: deluje antiseptično v času gripe in prehladov, v toplem delu leta pa prežene insekte, na primer komarje.

Jasmin

Jasminovo olje omili menstrualne bolečine. Kot masažno olje (2 kapljici na 50 ml nevtralnega osnovnega olja) sprosti mišice in umiri krče.

Sivka

Sivkino olje ima antiseptičen učinek. 1 do 2 kapljici olja učinkujeta zdravilno in spodbudita obnovo celic pri urezninah ali manjših površinskih opeklinah.

Cimet

Cimet greje telo od znotraj in zunaj. Zaradi pozitivnega učinka na prekrvavitev še posebej pomaga pri bolečih mišicah, in sicer kot masažno olje (3 kapljice eteričnega olja cimeta na 50 ml sezamovega olja).

Bergamotka

Ta citrus pomaga pri vnetjih ustne sluznice, in sicer kot raztopina za grgranje (pripravimo iz 1 kapljice olja bergamotke, 1 kapljice olja čajevca, 1 jedilne žlice soli in 100 ml mlačne vode).

Evkaliptus

Zaradi protivirusnega učinka se evkaliptusovo olje v obliki kapsul uživa pri obolenjih dihalnih poti, kar poskrbi za lažje izločanje sluzi in spodbudi izkašljevanje.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi


Komentarji