background image

6 pametnih potez, ki vam lahko rešijo srce


Bolezni srca pri ženskah so pogosto prepozno diagnosticirane in zaradi tega tudi nezdravljene. Sledite naslednjim korakom in tveganje za razvoj bolezni srca zmanjšajte tudi do 90 odstotkov.

#1 Izklopite

Sedenje pred televizorjem je slabo za vaše srce, zato to aktivnost poskusite omejiti na sedem ur tedensko. Težava ni v tem, da gledate televizijo, temveč v tem, da sedite. Raziskave so pokazale, da je dolgotrajno sedenje nezdravo – tudi če ste redno telesno aktivni. Vpliva na krvni sladkor in presnovo maščob ter poveča izločanje vnetnih spojin, povezanih z diabetesom in srčnimi boleznimi. Stanje in hoja pa aktivirata različne mišice telesa in presnovne procese, ki vam lahko pomagajo zaščititi srce.

#2 Ostanite vitki

Večja kot je teža, ki jo prenašate naokoli, bolj obremenjujete svoje srce in ožilje, prav tako pa povečujete tveganje za nastanek diabetesa, visokega krvnega tlaka in holesterola – vseh dejavnikov tveganja srčne bolezni. Vse več žensk je dandanes pretežkih ali debelih – poskrbite za zdrav indeks telesne mase (med 18,5 in 24,9), a boste že z izgubo 5–10 odstotkov telesne teže zmanjšali tveganje srčne bolezni. Tudi oblika vašega telesa je pomembna – če imate postavo jabolka, torej več maščobnega tkiva okoli pasu (79 cm ali več), je tveganje za razvoj srčne bolezni pri vas višje. Obstaja študija, ki je pokazala, da je kar 63 odstotkov srčnih infarktov v zahodni Evropi povezanih s preveč maščobe okoli pasu.

#3 Ustavite se pri enem kozarcu

Skoraj tretjina žensk pije več alkohola, kot je priporočeno, in približno deset odstotkov pije veliko preveč. In čeprav malo alkohola (ena do dve enoti dnevno – ekvivalent majhnega kozarca vina) lahko zagotovi dodatno zaščito po menopavzi, večje količine povečajo tveganje. Ženske so bolj dovzetne za učinke alkohola kot moški. Ker imajo v telesu več maščob in manj vode, se alkohol hitreje absorbira in so bolj podvržene njegovim toksičnim učinkom.

#4 Zmigajte se

To je očitno težava za mnoge med nami – dejansko je le ena četrtina žensk dovolj telesno aktivna, da na ta način zaščiti svoje srce. A za dejanske rezultate ni treba narediti veliko. Raziskovalci iz Univerze v Indiani, ki so 20 let spremljali 70.000 žensk, starih od 25 do 40 let, priporočajo dve uri in pol telesne vadbe na teden. To se mogoče zdi veliko, a gre dejansko za manj kot pol ure na dan – in če jo razdelite na krajše, intenzivnejše intervale, ki trajajo 10 do 15 minut, je želeni cilj popolnoma dosegljiv. Hoja je verjetno najboljši začetek, ker ni tvegana, je enostavna in ne obremenjuje sklepov. Začnite z 10 minutami, trikrat dnevno, in nato postopno višajte intenzivnost.

#5 Kajenje je strup

Tveganje za razvoj srčne bolezni kar podvoji in nedavne raziskave kažejo, da so ženske še dodatno rizična skupina. Neka ameriška študija je pokazala, da je tveganje za razvoj srčne bolezni kar 25 odstotkov višje pri kadilkah kot pri kadilcih. Ženske imajo manjše, ožje žile kot moški in domneva je, da imajo toksične kemikalije v cigaretnem dimu močnejši učinek na ženske. Nehajte kaditi in tveganje boste v dveh letih zmanjšali za četrtino.

#6 Postanite sredozemski

Če obstaja kakšno obolenje, pri katerem igra prehrana odločilno vlogo, so to bolezni srca. Vrsta študij je že dokazala prednosti prehrane, bogate s sadjem in zelenjavo, mastnimi ribami, stročnicami in žiti z manjšimi količinami rdečega mesa, mlečnih izdelkov ter zelo malo sladkorja in soli. Španski raziskovalci, ki so nedolgo tega spremljali ljudi z višjim tveganjem srčne bolezni ali možganske kapi, so odkrili, da je bilo po petih letih tveganje ljudi, ki so uživali sredozemsko prehrano, obogateno z oreščki ali olivnim oljem, za srčni infarkt ali možgansko kap kar 30 odstotkov nižje kot pri ljudeh na standardni dieti z manj maščobami.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi


Komentarji