background image

4 rešitve proti krčem v nogah


Domača lekarna in zdrava prehrana sta najboljša preventiva pred pojavljanjem krčev v nogah, v pomoč pa sta lahko tudi masaža in akupresura.

KALIJ IN MAGNEZIJ

Pomanjkanje kalija in magnezija je eden izmed najpogostejših razlogov za nastanek mišičnih krčev. Težava se največkrat pojavi poleti, saj ju organizem izgubi s potenjem. Pomanjkanje kalija ne privede le do krčev, temveč tudi do izčrpanosti, glavobolov in oslabljenih refleksov, medtem ko pomanjkanje magnezija pa povzroča občutke tegobe, nemirne noge, slabost, bruhanje, nemirnost.

Kako ukrepati? Pojejte banano. Morda ste že kdaj opazili, da tudi športniki v pavzah med tekmami pojedo kakšno banano. Priporoča se vsakodnevno uživanje tega sadeža, saj vsebuje veliko kalija. Poleg banan lahko izbirate še krompir, paradižnik (in paradižnikov sok), pomaranče, polnozrnate žitarice, melone in sončnična semena. Magnezij vsebujejo listnata zelenjava, polnozrnate žitarice, oreščki, soja in meso.

OLJE DIVJEGA ORIGANA

Eden izmed razlogov za nastanek mišičnih krčev je tudi oslabljen krvni obtok. Uporabite razredčeno olje divjega origana in opazili boste razliko.

Kako ukrepati? Olje divjega origana razredčite z olivnim oljem in preventivno vmasirajte v mišice na nogah, ki so najbolj izpostavljene tej težavi. Olje imejte vedno pri sebi, da ublažite krč. Redčite v skladu s predpisi na embalaži, saj lahko povzroči opekline na koži.

ČUDEŽNI OBKLADKI

Tisti, ki prisegajo na naravna zdravila, priporočajo obkladke iz zdravilnih rastlin.

Kako ukrepati? V posodo z vrelo vodo dodajte eno ali dve kapljici sivkinega, majaronovega ali ingverjevega olja. Vanj pomočite brisačko, jo rahlo ožemite in z njo pokrijte prizadelo mesto. V pomoč vam je lahko tudi vsakodnevno mazanje stopal in meč s svežim limoninim sokom. Pustite, da se posuši, šele nato obujte čevlje. Ko se limonin sok posuši, lahko noge namažete s propolisom. To počnite vsaj mesec dni. Izpostaviti je treba tudi čebulo, ki ga lahko uporabite kot sredstvo proti krčem tako, da sesekljate glavo čebule in jo posolite. Zmes dajte na prizadelo mesto in zavijte s povojem. Pustite delovati čez noč.

AKUPRESURA

Akupresura spada k alternativnim načinom zdravljenja. Gre za pritiskanje na različne dele telesa, da bi se zamenjal notranji tok življenjske energije. Z akupresuro se ukvarjajo osebe, ki so za to usposobljene, včasih (odvisno od primera) si jo lahko privoščite sami.

Kako ukrepati? Ko začutite krč, s palcem pritisnite na točko B 57, ki se nahaja na mečih, natančneje na mestu, kjer se stikata mišica in tetiva. Tretma pričnite z blagim pritiskanjem te točke, s krožnimi gibi, kot bi ščetkali zobe. Postopoma povečajte pritisk. Nato pritisnite na točko MB 54, ki se nahaja na sredini za kolenom. Pritisk na to točko izpustite v primeru nosečnosti.

Fotografija: Thinkstock

Preberite tudi


Komentarji