background image

3 živila, ki se jim na dieti raje izognite


Nikar ne nasedite opisom ali privlačnim slikam na embalažah in se tej hrani na dieti raje izognite!

Ko gre za nakupovanje zdrave hrane z manj kalorijami, pogosto preveč verjamemo zavajanju oziroma napačnim trditvam. Energijska vrednost, privlačne slike in obetajoče prehranske trditve na živilih so velikokrat glavno merilo za nakup, sploh ko smo na dieti. Napisi, kot sta malo maščob in brez holesterola, oblika in barva embalaže ter oglasi z znanimi osebnostmi so ob nepoučenosti kupcev glavno prodajno orožje proizvajalcev in prodajalcev.

Žitne ploščice

Žitne ploščice veljajo za zdrav prigrizek, ki ga imamo vedno pri roki. A če ste na dieti, morate vedeti, da večina teh prigrizkov vsebuje približno 30 odstotkov sladkorja, le da ga med sestavinami navajajo kot sirup iz grozdnega sladkorja, rjavi sladkor, glukozni sirup, med, ječmenov slad, sirup iz karamelnega sladkorja … Prehranskih vlaknin, vitaminov in mineralov je le za vzorec. Čeprav ima posamezna ploščica le od 100 do 200 kalorij, smo zaužili prazne kalorije, ki ne nasitijo. Nasprotno, zaradi vsebnosti sladkorja in predelanih ogljikovih hidratov vzbujajo še dodatno željo po hrani. Te ploščice vsebujejo tudi do 20 odstotkov maščob, velikokrat v obliki nezdrave margarine.

Beljakovin, ki so pri hujšanju izredno pomembno hranilo, imajo le približno sedem odstotkov, takšno razmerje pa ni v skladu z načeli uravnotežene prehrane. Prav tako naj vas ne zavedejo bio in presne ploščice, ki pogosto ne vsebujejo dodanega sladkorja, a je ta vseeno med sestavinami. Sladkorji so namreč prevladujoča sestavina suhega sadja, medu, agavinega, riževega in podobnih sirupov in tudi te ploščice lahko vsebujejo celo do 40 odstotkov sladkorja. Bio ali ne, prepustite jih hribolazcem, tekačem in kolesarjem, ki potrebujejo hiter vir energije, pri dieti pa se jim raje izognite.

Alternativa: Žitne ploščice izdelajte sami. Priporočamo ovsene in druge polnovredne kosmiče, nepražene oreške in semena, za povečanje beljakovinske vrednosti pa dodajte žlico beljakovinskega praška. Osladite s stevio in eritritolom, tako bodo ploščice sladke, energijska vrednost pa ne bo večja. Kot maščobo uporabite arašidovo ali kokosovo maslo. Tako bo ploščica brez praznih kalorij in z uravnoteženim razmerjem med beljakovinami, ogljikovimi hidrati in maščobami.

Sadni jogurti in jogurti z malo maščobe

Prelepo sadje na ovitku jogurta kar kriči po zdravju in vabi, da ga pospravimo za malico. Koliko sadja pa je v takem jogurtu, lahko ugotovimo ob prebiranju sestavin. Najprej ugotovimo, da ne gre le za sadje, ampak sadni pripravek, katerega glavna sestavina je glukozno-fruktozni sirup, pravega sadja pa skoraj ni. Lonček jagodnega jogurta enega izmed slovenskih proizvajalcev vsebuje 22 gramov sladkorja (toliko ga je v štirih vrečkah sladkorja, ki je priložen h kavi), 100 gramov svežih jagod pa vsebuje le 5 gramov sladkorja. Tudi sadni jogurti brez mlečne maščobe ali z malo le-te naj vas ne zavedejo, saj lahko vsebujejo tudi do trikrat več dodanega sladkorja od tistih z 1,6 odstotka mlečne maščobe.

Alternativa: Namesto pripravljenega sadnega jogurta posezite po navadnem jogurtu s kosom svežega sadja. Pri dieti ni priporočljivo uživati preveč sadja, zato izberite jagodičevje, ki vsebuje malo sladkorja in veliko varovalnih snovi. Še boljša izbira od navadnega jogurta je grški jogurt, saj ima dvakrat več beljakovin ob enaki količini ogljikovih hidratov, na voljo pa je tudi različica brez maščobe.

Fitnes kosmiči

Za nakup fitnes kosmičev se največkrat odločimo zaradi embalaže, na kateri so brhka dekleta z zavidljivimi postavami. Prehranske trditve, kot sta malo maščob in polnozrnato, pa nas še dodatno prepričajo v njihov nakup. Tudi kosmičem so pogosto dodani glukozno-fruktozni sirup, sladki jogurtovi prelivi, koščki čokolade oziroma suho sadje. Preverite količino sladkorja, morda boste presenečeni. Čeprav proizvajalci navajajo, da gre za polnovredne izdelke, ima večina industrijsko predelanih kosmičev visok glikemični indeks. To pomeni, da taki kosmiči zelo hitro zvišajo raven krvnega sladkorja, hranilne snovi hitro preidejo v kri, kaj kmalu po njihovem zaužitju pa smo spet lačni.

Alternativa: Kosmiče pripravite sami. Kupite ovsene, ržene, pirine ali druge polnovredne kosmiče in jim dodajte suho ali sveže sadje, nepražene oreške, cimet ali nesladkan kakav. Pripravili boste zdrav in okusen obrok po svojih željah in v skladu z dieto.

Besedilo: Gašper Grom, www.maxximum.si
Fotografija: Thinkstock

Komentarji