background image

Zakaj v življenju ne napredujete?


Velik del sprememb vključuje dejanja z jasnimi mislimi in lahkim srcem. Vendar pa je težko zapustiti situacije, ki nam ne ustrezajo več, če je naša perspektiva zamegljena s preteklimi obžalovanji. Rešite test, da ugotovite, kaj vas zadržuje, da v življenju ne napredujete

1. Zjutraj ste odšli v službo po prepiru z ljubljeno osebo. Zdaj:

a) Se poskušate osredotočiti na delo in ne razmišljate o prepiru.
b) Obžalujete, da se niste takoj soočili z neprijetno situacijo in pomirili strasti še, preden ste odšli od doma.
c) Obžalujete, da ste izrekli kar nekaj ostrih opazk.

2. Na splošno boste najpogosteje obžalovali:

a) Stvari, ki ste jih napravili ali izrekli v afektu.
b) Stvari, ki jih niste upali povedati.
c) Da se iz svojih preteklih napak niste ničesar naučili.

3. Fraza, ki jo velikokrat uporabite in se je držite, je:

a) Sreča spremlja pogumne.
b) Premisli, preden spregovoriš.
c) Ničesar ne obžalujem.

4. Premišljujete o nečem, kar ste storili in:

a) Imate močan občutek, da morate zadevo popraviti. Takoj!
b) Se čutite odgovorne za napako in se pričnete počutiti potrto.
c) Poskusite preusmeriti pozornost in se prepričate, da bo rešitev prišla sama od sebe, medtem ko boste razmišljali o nečem drugem.

5. V povezavi z vašim ljubezenskim življenjem najpogosteje obžalujete, da:

a) Ste zvezo pričeli prehitro.
b) Niste partnerju upali pokazati svoje resnične narave.
c) Niste stvari jemali dovolj resno in se niste želeli ustaliti.

6. Da bi se znebili obžalovanj enkrat za vselej, sanjate, da bi imeli čudežni gumb za:

a) Premor, ki bi vam omogočil v miru ugotoviti, kaj je pravi korak za vas, preden se zanj odločite.
b) Previjanje časa nazaj, s čimer bi se enkrat lahko vrnili nazaj, po tem ko bi videli, kaj se zgodi po vaši odločitvi.
c) Previjanje časa naprej, ki bi vam omogočalo, da si ogledate svoje življenje v naslednjih petih letih. Bodo današnja obžalovanja dolgoročno sploh pomembna?

7. Ko morate sprejeti pomembno odločitev, na primer končati razmerje, sprejeti novo službo ali se preseliti, vi:

a) Nihate med enim in drugim stanjem. Pogosto gre za: „Pohiti, ne, upočasniti je treba, počakaj ...“
b) Zavlačujete, kolikor se le da, preden se odločite.
c) Imate veliko dvomov v korist prepoznega spoznanja.

8. Odločite se, da boste tekli maraton. Kaj je najbolj verjeten razlog, ki bo oviral vaš trening?

a) Pogosto izpustite trening, ker ste leni.
b) Preveč časa porabite s pregledovanjem tekaških poti in najboljših časov drugih tekačev, namesto da bi dejansko tekli.
c) Ne trenirate veliko, vendar verjamete, da boste zlahka nadoknadili zamujeno.

9. Ste v tujini na službenem potovanju. Pet minut, preden morate oditi, v izložbi butika opazite čudovito obleko. Vi:

a) Odvihrate v butik in obleko kupite, ne da bi jo pomerili. Če vam ne bo pristajala, jo lahko še vedno prodate na spletu.
b) Se odpravite proti letališču, vendar vso pot domov razmišljate o obleki in obžalujete, da je niste kupili.
c) Obleko kupite, a kmalu obžalujete nakup, ki si ga v bistvu ne morete privoščiti.

10. Obžalovanja vplivajo na vaše življenje, tako da:

a) Vam pomagajo popraviti pretekle napake.
b) Zaradi njih nenehno tuhtate o vseh stvareh.
c) Imate zaradi njih veliko zatrtih čustev.

Preštejte, kolikokrat ste izbrali katero izmed črk, in preverite, kaj rezultat pove o vas.

 

Največ A

'ZAKAJ SEM TO STORILA?'

Vaša obžalovanja izhajajo iz vaše impulzivne narave …

Vaša obžalovanja so pogosto povezana z vašimi dejanji. Pogosto imate slabo vest, ker ste reagirali nepremišljeno ali povedali kaj na pregrob način. Ali pa obžalujete impulziven nakup nečesa, kar sploh niste potrebovali. Lahko čutite tudi, da ste komu prizadejali bolečino; morda ste koga prizadeli s svojo pretirano odkritostjo.

ZA: Spontanost in pristnost sta dobri stvari, kadar gre za običajne odločitve, pri katerih posledice običajno niso (pre)hude. Za vas je odločanje enostavno, kar vam dovoljuje, da v življenju marsikaj doživite. Malo verjetno je, da bi obžalovali nekaj, česar niste storili. Stvari, ki ne gredo po načrtih, uspete preprosto odmisliti in se posvetiti naslednji stvari.

PROTI: Spontanost in hitre odločitve niso vedno primerni in so lahko škodljivi. Če te lastnosti postanejo del vašega običajnega obnašanja, so lahko problematične. Pomislite, na primer, koliko časa porabite za popravljanje napak, opravičevanje za svoje izbruhe in na splošno prevzemanje odgovornosti za svojo impulzivnost.

NASVET: Bodite pozorni na svoje obnašanje in razumite, da ste zelo občutljivi na zunanje dejavnike. Na primer, koliko vaših prenagljenih nakupov je povezanih z oglaševanjem, zvezdniki ali ljudmi, ki jih poznate, ki razkazujejo izdelek? Prav tako poskušajte prepoznati, kaj se skriva za vašimi verbalnimi izbruhi in kaj jih lahko sproži znotraj vas, na primer stres ali jeza. Naučite se prednosti, ki jo ima previdnost. Najprej vam bo to morda delovalo kot pomanjkanje samoizražanja, vendar je nujno, da si želite reči in narediti pravo stvar. Na tak način se lahko izognete mnogim nepotrebnim obžalovanjem v prihodnosti.

Največ B

'KAJ NAJ STORIM?'

Vaša obžalovanja so povezana s stvarmi, ki jih niste naredili ...

Vaša obžalovanja segajo v pomanjkanje samozavesti. Obžalujete, da si niste upali – reči nečesa, narediti ali prositi za nekaj ali pa niste upali reči ne. Pogosto se za tem strahom skriva strah pred napakami, prizadetostjo ali da bi bili ponižani. V vaših mislih so možnosti za napačno odločitev in verjetne posledice močno pretirane. Da bi se izognili napakam, raje ne storite ničesar ali vsaj ne toliko, kot bi v resnici želeli.

ZA: Takšno razmišljanje pomeni, da vam poveljuje previdnost. Druge osebe lahko to zamenjajo za modrost in odlično notranje razumevanje. Vendar globoko v sebi poznate resnico.

PROTI: Ostajate v svojem območju udobja, se izogibate sprejemanju odločitev ter se izogibate kakršnim koli čustvenim obvezam, da bi se izognili obžalovanju. Vendar to škodi vašemu osebnemu razvoju. Več kot imate izkušenj, več uspehov – in neuspehov – boste doživeli. Ironično ste zaradi svoje želje po izogibanju obžalovanja odločitev, ki se ne izidejo po načrtih, v bistvu bolj dovzetni za veliko večja obžalovanja v prihodnosti.

NASVET: Poskusite premisliti o svojem pogledu na tveganje in obžalovanje. Res je, lahko sprejmete odločitev, ki ne prinese želenih rezultatov, kar lahko privede do kratkoročnega obžalovanja. Vendar pa ne glede na to, kako boleče je lahko, je veliko hujše obžalovanje, ki nastane zaradi izogibanja življenju; ker ste izpustili možnosti, ki ste jih želeli izkoristiti. Naučite se živeti z obžalovanji. Neuspehi vam ne bodo onemogočili živeti srečnega življenja. Zakaj? Ker se boste skozi njih naučili, kaj vam ne odgovarja, kaj ne deluje. Ne glede na vse pa boste ugotovili, da si s tem, ko si dajete pravico delati napake, dajete pravico resnično živeti.

Največ C

'NIČESAR NE OBŽALUJEM'

Živite v zanikanju …

Zelo se trudite, da ne bi ničesar obžalovali. Kot spontana oseba pogosto stvari hitro pozabite in ne posvečate veliko časa analiziranju preteklosti. Vendar ali je to res dobro?

ZA: Ne trošite energije, da bi se kaznovali za stvari, ki ste jih storili v preteklosti. Res je, da obžalovanja nimajo smisla, če so le negativna razglabljanja, ki ne ponujajo nobene možnosti za naprej. Lahko vas le prisilijo, da podoživite bolečino ali nekaj, kar sprejemate kot poraz ali osebno napako.

PROTI: Ne potrudite se upoštevati psiholoških vrednosti obžalovanj in kaj je vzrok, da lahko povzročijo takšno bolečino. Obžalovanja nam lahko pomagajo preudarno razmisliti o naših dejanjih ter o stvareh, ki jih nismo storili. Z odklanjanjem soočanja z obžalovanji izgubljate dragoceno priložnost razumeti, kaj dejansko vodi vaše izbire in odločitve v življenju. Prav tako se prikrajšate za pridobivanje nekaterih koristnih lekcij.

NASVET: Sprejmite obžalovanja kot običajen in koristen del vsakdanjega življenja. Če boste to storili, boste čez nekaj časa ugotovili, da sploh nimate tako veliko obžalovanj. Zakaj? Ker se boste učili iz svojih napak in pridobili pomembno perspektivo. Stvari, ki jih obžalujete danes, lahko že jutri vidite kot odlične priložnosti. Ne pomeni, da nikoli ne boste ničesar obžalovali, vendar pa boste zaradi sprejemanja življenja in vseh njegovih peripetij živeli brez strahu.

Fotografija: Profimedia

Komentarji