background image

Več bližine za srečnejšo zvezo


Pomanjkanje aktivne pozornosti za partnerjeve besede počasi vodi v oddaljevanje in razpad zveze. Ponovno odkrijte čar pogovora, poslušanja in razumevanja ter se znebite nakopičene napetosti.

Ste kdaj pogledali svojega partnerja in pomislili: „Kdaj je postal le del inventarja?“ Kdaj ste mu nazadnje podarili vso pozornost in mu zares prisluhnili? Zares prisluhnili – brez motenj televizijskega sprejemnika, brez razmišljanja o službenih obveznostih, brez misli na telefonski pogovor, ki ga morate opraviti …

Kdaj se je to nazadnje zgodilo? Če se vam vse to zdi znano, je bližina v vajini zvezi že precej ogrožena. Pri tem ne mislimo na spolno življenje – čeprav je pomemben del zveze – temveč na dejansko povezanost in razumevanje moškega, s katerim živite.

Trava drugje ni bolj zelena

Vsi pari se v določeni fazi zveze soočijo s to težavo. Na srečo gre za mrtvilo, ki ga zlahka premagamo. Na začetku vsake zveze je par pod vplivom ljubezenskih hormonov. V tej fazi občuti dejansko povezanost – ena duša, eno telo – in par je sam sebi dovolj. Vendar je takšno stanje, čeprav zelo prijetno, dolgoročno gledano nevzdržno in nezdravo.

In ko strast zamre, pozornost ni osredotočena le na odnos, ampak tudi na ostala življenjska področja – na službo, dom in prijatelje. Nihče dejansko ne opazi izgube intimnosti. To je eno izmed tistih spoznanj, ki udarijo kot strela, običajno v trenutku, ko v vašem življenju pride do večje spremembe, partner pa ni prva oseba, s katero bi to delili. To je bistven trenutek, v katerem se mnoge ženske zavejo, da je nekaj narobe.

Kako torej reševati takšno situacijo? Najprej je treba spremeniti odnos in vedenje. Prenehajte misliti, da so zveze drugih parov boljše od vajine, ker to preprosto ne drži! Nato morate razumeti, kako pomemben je pogovor – da svojega partnerja poslušate, on pa posluša vas.

Ljudje običajno ne verjamejo, da je pogovor najučinkovitejša metoda, ker ga doživljajo kot kliše, ampak klišeji označujejo življenjske resnice, ki delujejo! Po drugi strani pomanjkanje komunikacije in aktivne pozornosti do tega, kar nam partner govori, neizogibno vodi k izgubi intimnosti, pa tudi h končanju zveze. Pogosto vodi k jezi; človek je običajno prizadet, ko izve neko novost v življenju partnerja, in to od nekoga drugega.

Premišljeni pogovori

Zveze, v katerih je moški čustveni vodja, so precej redke. Kljub temu večina moških potrebuje bližino, vendar tega ne znajo uresničiti. Oni razumejo ljubezen, vendar jim je bližina nedoumljiva – ona je ženskega spola. V večini zvez moški ne vedo, da je kaj narobe, dokler ženska tega ne pokaže (v obliki prepira ali vznemirjanja).

Zaključek: ženska mora prevzeti čustveno vodstvo. Vendar ne dovolite, da vas to obremenjuje, ker ste zelo sposobni in za to usposobljeni. Ko moški igrajo nogomet ali spremljajo športne tekme, se ženske družijo ob kavicah in pogovoru, ki lahko traja več ur. Ženske znajo oblikovati in ubesediti čustva: „Besna sem na njega!“, „Ljubosumna sem in ne počutim se ljubljeno!“ Moški pa bo rekel: „Čudno se počutim,“ čeprav bo v resnici mislil: „Počutim se zanemarjenega in se bojim, da me bo zapustila.“ Če se torej želite ponovno zbližati s partnerjem, morate najti čas za komunikacijo.

To ne pomeni maratonskih pogovorov. Raziskave kažejo, da so pari, ki se dnevno pogovarjajo dvajset minut, kar za 75 odstotkov srečnejši od tistih, ki tega ne počnejo. Da bi s partnerjem vzpostavili pravo komunikacijo, se potrudite, da izmenično govorita, tisti, ki je na vrsti, pa mora govoriti izključno o sebi in ne o partnerju ali o zvezi. Partnerja morata biti osredotočena na lastna čustva, potrebe in na to, kako prenašata ali ne prenašata svojih čustev.

Osnovna ideja tega pogovora je, da partnerja razumeta drug drugega, pri tem pa oseba, ki posluša, ne sme komentirati, kar je bilo povedano v 24 urah oziroma to lahko stori le na pozitiven način. Če se par sooči s težavami, morata oba predlagati rešitev in ne smeta kritizirati razmišljanja druge polovice.

Rešite se iz udobne (dolgočasne!) cone

Raziskave kažejo, da so si pari, ki si izmenjujejo dotike vsaj dve minuti dnevno – ni nujno, da naenkrat ali v spolnem aktu – bližje. Za uspešno delovanje zveze je potrebnih le 30 minut dnevno (15 minut pogovora + 15 minut telesnega stika).

Druga velika grožnja za zvezo in bližino so nerešeni prepiri in prizadeta čustva. Partner, ki se odloči prezreti tisto, kar ga moti pri drugem partnerju, le slabša odnos. Pogovor, v katerem oba povesta svoje motive za izboljšanje, pa tudi pogovor o čustvih, je edini način za sprostitev nakopičene napetosti v zvezi. Ko ste z nekom v zvezi že več let, sta si povedala že skoraj vse.

Zato je edini način za napredovanje vključevanje skupnih dejavnosti v življenjski slog. Seveda je treba nekaj časa nameniti le sebi in stvarem, ki vas zanimajo. Pripovedovanje zgodb o izkušnjah, ki jih nista doživela skupaj, bo osvežilo vajin odnos. Tako boste videli svojega partnerja v drugi luči tudi zunaj zveze. Če videvate svojega partnerja vedno v enakih okoliščinah (na primer v hiši, na kavču pred televizijo itd.), vas bosta tako on kot tudi sama zveza začela dolgočasiti.

Privoščita si večerjo v restavraciji tudi med tednom ali pa se udeležite zabave njegovih sodelavcev, da boste videli, kako se do njih obnaša (predvsem do žensk). Na začetku vam bo verjetno malo neprijetno in nenavadno. Nič namreč ne more bolj pospešiti srčnega utripa, kot kadar vidite drugo žensko, ko se spogleduje z vašim moškim. Vendar poskrbite, da bo vedel, kaj tolerirate in česa ne.

Nove dejavnosti in pogovori o njih aktivirajo proizvodnjo hormona dobrega razpoloženja. Zato si skupaj izberita novo dejavnost in kmalu se bosta počutila kot na začetku zveze. Prav zato se večina parov ponovno zaljubi na počitnicah.

Fotografije: BigStock

Preberite tudi


Komentarji