background image

Terapija objema


Psihologi pravijo, da potrebujemo vsaj štiri objeme dnevno, da bi preživeli, osem, da vzdržujemo dobro psihično stanje in dvanajst, da napredujemo.

Objemi so prirojena človeška potreba. To je tista tiha komunikacija, brez praznih besed, ki jo vsi razumemo. V otroštvu so najbolj pomembni in potrebni objemi staršev, saj nudijo občutek varnosti in miru, učijo pa nas tudi, kako izkazati svoja čustva, ljubezen in naklonjenost. Od pubertete naprej se manj objemamo s svojimi starši, saj se začnemo zavedati, da imajo objemi tudi spolni pomen, zato se jih na nek način sramujemo.

Čeprav se zavedamo topline objema, se kljub temu ne objemamo dovolj. Strokovnjaki pa poudarjajo, da ta močan dotik ljubezni spodbudi različne procese v organizmu, ki zdravijo številne bolezni, med njimi tudi depresijo, stres in anksioznost. Vsakodnevno objemanje se tako svetuje kot preventiva in zdravilo, ki ga lahko konzumiramo v neomejenih količinah.

Pomen objema v otroštvu

Zdi se nam, da veliko lažje izkažemo jezo in bes kot pa ljubezen, celo v odnosu do otrok. Od prvih dni otrokovega življenja se bojimo, da bi ga razvadili, zato že takrat dajemo veto na objeme, crkljanje, nošenje v naročju … Kazni za neposlušnost so pogoste, medtem ko imamo ljubezen za samoumevno. A ni tako. Ljubezen je treba kazati vsak dan in v vsakem trenutku, objem pa je eden od načinov, da otroku damo vedeti, da ga imamo radi in ga razumemo.

Če verjamete ali ne, tudi v trenutkih otrokovega največjega izliva jeze ima objem veliko večjo moč kot pa ignoriranje, godrnjanje ali kaznovanje. Ljubezen, ki jo pokažete, vpliva na razvoj otrokove samozavesti, varnosti, inteligence in kasneje uspeha v življenju. Raziskave so pokazale, da otroci objeme nujno potrebujejo za dober čustveni, telesni in kognitivni razvoj. Z objemi se gradita zaupanje in komunikacija med staršem in otrokom, še preden malček spregovori. Nežni dotiki spodbudijo tudi razvoj možganov, nekatere celice pa se enostavno ne morejo razviti brez objema. Zato – za trenutek se ustavite, ko hitite kot kura brez glave zaradi različnih obveznosti, in se vprašajte, ali ste danes že objeli svojega otroka? Če niste, ne čakajte niti sekunde, zadovoljstvo bo obojestransko.

Formula za srečno zvezo

Objemi, božanje in dotiki, to so močna sredstva za ohranjanje dobre zveze in tudi za zdravljenje ljubezenskega odnosa. Pari, pri katerih so objemi postali redkost, imajo lahko težave v spolnosti, tako pravijo strokovnjaki. Če se ne objemate pogosto ali to storite le mimogrede, se izgublja bližina v zvezi ali zakonu. Ena od pogostih terapij, ki jih parom s težavami priporočajo seksologi, je terapija z objemi. (Seksolog je strokovnjak, ki pozna interdisciplinarne seksološke vsebine in jih usklajuje s psihološkimi vidiki spolnosti. Njegovo delo je vzgoja, izobraževanje, svetovanje in načrtovanje, terapije s pari ali posamezniki.) Če čutite, da se je vajin odnos ohladil, uporabite enostavno in učinkovito zdravilo – objeme, božanje, dotike … Seksologi trdijo, da v zvezah, ki so deležne 150 objemov mesečno, ni prostora za žalost in skrb. V formuli ljubezni objem zavzema izredno pomembno mesto, samo trije objemi dnevno pa so dovolj za srečen zakon ali zvezo. Raziskave kažejo, da največ zakonov in zvez razpade zaradi pomanjkanja dotikov, še posebno objemov.

Zdravilo za vse bolezni

Objema ne čutimo le na koži, temveč tudi v duši. Objem preide okvire časa in prostora, je večen, zato je dovolj, da zamižimo in se spomnimo objema z ljubo osebo, in že se počutimo, kot da se je vse skupaj zgodilo pred nekaj trenutki. Objem zdravi osamljenost, žalost, nemoč … daje pozitivno energijo in moč, nudi oporo, uteho in razumevanje … in je najlepši jezik ljubezni, saj dve bitji združi v eno. Zaradi pogostih objemov smo tudi bolj zdravi, zniža se namreč krvni pritisk, krepi se imunski sistem, bolečine pa se omilijo. Ko smo v objemu, raste raven oksitocina (hormona sreče) in se niža raven kortizola (hormona stresa), kar pozitivno vpliva na razpoloženje, sprosti napetost v mišicah, vratu, ramenih.

Najboljši in najcenejši način, da se ogrejete

Strokovnjaki trdijo, da v hladnem delu leta potrebujemo več objemov kot poleti. Ne le zato, ker nas ogrejejo, temveč vplivajo tudi na boljše razpoloženje. Zaradi pomanjkanja sončnih žarkov, ki telesu dajejo prepotreben vitamin D, so ljudje pozimi depresivni in potrebujejo nekaj, kar spodbudi hormone sreče. Vsekakor ni boljšega sredstva za dosego cilja, kot je objem. Objemi krepijo tudi imunski sistem, zato so dobra preventiva v sezoni prehladov in gripe.

Objem ni samo za ženske

Napačna vzgoja je glavni krivec za to, da moški dobijo manj objemov v življenju. Običajno starši in okolica fante učijo, da so nežnost, božanje in s tem tudi objemi namenjeni deklicam in da ni 'moško' kazati čustev. Moški, ki so bili tako vzgojeni, niso navajeni objemanja, čeprav objeme velikokrat radi prejmejo. Neke raziskave so odkrile, da če se s partnerjem dvakrat dnevno objemata po dvajset sekund (lahko tudi več), krepita zvezo in zmanjšata možnost prevare. Zveni neresnično, a nič vas ne stane, če poskusite.

Kdaj je pravi trenutek za objem?

Vsak trenutek je pravi! Objem je vedno in vsem potreben, najlepše pa je, ko objamete nekoga brez nekega posebnega razloga. Zapomnite si, oseba, ki jo je najtežje objeti, je tista, ki objem najbolj potrebuje. Če ne veste, kdaj je najbolj primeren trenutek za objem ali vam je morda neprijetno, da bi iz čistega miru nekomu podarili objem, predlagamo, da je dodatek ob pozdravu, ob Dobro jutro, Lahko noč ali Hvala.

Gibanje Podari objem

Vse se je začelo leta 2004 na letališču v Sydneyju, ko je Juan Man okoli sebe opazoval ljudi, ki se objemajo ob ponovnem srečanju – takrat si je zaželel, da bi tudi njega kdo tako toplo sprejel. Domislil se je transparenta, na katerem je pisalo Free Hug (zastonj objem). Petnajst minut so ljudje vanj zrli kot v čudaka, potem pa je k njemu pristopila neka ženska, ga objela in mu zaupala, da je pred letom dni izgubila hčer in da popolnoma razume njegove občutke. Ta gesta je motivirala številne ljudi po vsem svetu in začelo se je gibanje Podari objem.

Fotografije: Profimedia, BigStock

Preberite tudi


Komentarji